Televisie Film van de dag

Donnie Darko is een slaapwandelende, depressieve en moeilijke puber. still uit de film Donnie Darko

Donnie Darko. Southland Tales, Richard Kelly’s tweede film, werd afgelopen week gemengd ontvangen op het Filmfestival van Cannes. Terwijl zijn intrigerende debuutfilm, Donnie Darko zeer jubelend ontvangen werd en al snel een grote cultreputatie opbouwde. „How does it feel to have a wacko for a son?” vraagt Donnie Darko aan zijn liefdevolle moeder. „It feels wonderful”, antwoordt ze in alle oprechtheid. Donnie is geen gewone adolescent met wat kleine puberprobleempjes. Hij is depressief, schizofreen, heeft een levensgroot konijn als vriend en ziet parallelle werelden. De film zelf reist ook door de tijd. De jaren tachtig worden door Kelly l (1975) liefdevol geëvoceerd, met verwijzingen naar Back to the Future, E.T. en de doemmuziek van begin jaren tachtig (Echo & The Bunnymen). Deze curieuze vermenging van highschool film, sciencefiction en sitcom is uiterst fascinerend. (Richard Kelly, 2001, VS), België 2, 22.10-0.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg