‘Soms stap terug’

Is dit je eerste overstap?

„Nee, na mijn studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam ben ik bij organisatieadviesbureau Berenschot gaan werken. Maar al snel, na een jaar, wist ik dat ik iets anders wilde. Bij Berenschot was ik alleen bezig met bedrijfsproblemen, terwijl ik liever een baan wilde met meer maatschappelijke betrokkenheid. Ik heb toen gesolliciteerd bij de gemeente Amsterdam en ben voor het traineeprogramma aangenomen.”

Is werken bij de gemeente dé manier om maatschappelijk betrokken te zijn?

„Nee, maar je leert bij de gemeente wel meer over de maatschappelijke context van zaken. In een beleidsfunctie kan je niet echt een concrete bijdrage leveren aan de maatschappij. In een democratie probeer je met heel veel verschillende mensen een toekomst op te bouwen. Ik weet beter hoe het werkt in een stad als Amsterdam, welke instanties wat doen, maar het blijft bij de gemeente vaak een ver-van-je-bedshow.”

Waarom aardde je daar niet?

„Ik botste tegen de bedrijfsstructuur aan. De gemeente is geen platte organisatie, er is een duidelijke hiërarchie. Daar kunnen sommige mensen goed mee omgaan, maar ik niet. Ik wilde dat ook niet. Hiërarchische organisaties bieden weinig ruimte aan creativiteit en eigen initiatief, want je bent niet zelfstandig verantwoordelijk voor een resultaat. Daarom wil ik ook graag zelfstandig zijn.”

Hoe kwam je bij schrijven terecht?

„Met behulp van loopbaanbegeleiding heb ik gekeken wat ik wilde. Met mijn scriptie heb ik in 1997 de Randstad scriptieprijs gewonnen. In eerste instantie dacht ik verder te willen met de inhoud daarvan, maar het blijkt het schrijven te zijn. Ik heb mijn baan bij de gemeente opgezegd en heb toen anderhalf jaar parttime als office manager, een soort secretaressefunctie, gewerkt om me te oriënteren op het schrijven. Soms moet je een stap terug doen om uiteindelijk verder te komen. Per 1 mei ben ik ondernemer en heb ik mijn baan als office manager opgezegd. In juni rond ik de opleiding Journalistiek voor academici aan de Hogeschool van Utrecht af. Het schrijven geeft me een kick. En ik vind dat je als journalist ook best een constructieve bijdrage mag leveren aan maatschappelijke ontwikkeling.”

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt