Snakkend naar zuren

Zeven leerlingen van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar schrijven een weblog over hun eindexamen. Vandaag: Laura Jiwa over de laatste dag.

„Rond half twee slenterde ik vandaag de aula binnen, om deze drie uur later met mach 9 uit te scheuren, in de hoop de wc op tijd te bereiken. Missie geslaagd. Zowel wat betreft het op tijd bereiken van de wc als wat betreft het met redelijke voldoening maken van m’n wiskunde.

En nu is dan eindelijk het moment aangebroken waarop ik volwassen zal worden (ben benieuwd hoe het voelt). Het moment van Verlossing: morgen zal ik voor het laatst de aula betreden, om er nooit meer terug te keren. Slechts de laatste examens, filosofie en natuurkunde, staan mij nog in de weg naar De Vrijheid. En dat is, met Barcelona, Italië en India voor de deur, een zeer aanlokkelijke Vrijheid.

Nog eenmaal zal ik straks een leerboek openslaan, om daarna voor een jaar geen hersencel meer te gebruiken. (Waarschijnlijk kruip ik binnenkort met bloeddoorlopen ogen heel India door, snakkend naar een stukje tekst over zuren en basen, parabolen, theologale deugden en natuurlijk anale vinnen, maar dat slaan we voor nu maar even over).

Genoeg dramatiek. Morgen zal waarschijnlijk net zo historisch aanvoelen als de dag waarop ik mijn vier na laatste examen maakte.”

WWW.NRC.NL/EINDEXAMEN