Rondje rennen op de Everest, 5 kilometer hoog

Foto Bikash Karki/Reuters Participants take part in the Tenzing Hillary Everest Marathon 2006 at Everest Base Camp, at 5346 m in height, in Nepal May 29, 2006. REUTERS/Bikash Karki REUTERS

Start van de Tenzing-Hillary Everest Marathon 2006, op 5346 meter hoogte. Circa honderd mensen namen op 29 mei deel aan de marathon, die jaarlijks wordt gehouden ter nagedachtenis aan Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay Sherpa. Op 29 mei 1953 bereikten zij als eerste mensen de top van Mount Everest, 8848 meter hoog. De marathon, over de officiële afstand van 42 kilometer en 195 meter, gaat van Everest Base Camp naar de nederzetting Namche Bazaar op 3446 meter hoogte. Deelnemers van buiten Nepal – een minderheid – arriveerden op 14 mei om aan de hoogte te wennen. Titelhouder Dangima Sherpa liep het parcours vorig jaar in 4 uur en 19 minuten. De beste buitenlander was de Pool Robert Celinski op de 36ste plaats, met 5 uur 34.

Sinds 1953 hebben 3.000 klimmers op de top van Mount Everest gestaan. Circa 200 mensen stierven op de berg. Sir Edmund (86) kwam vorige week in het nieuws toen hij zich zeer afkeurend uitliet over de Nieuw-Zeelandse klimmer Mark Inglis. Deze bereikte half mei de top met twee kunstbenen, en passeerde daarbij de door zuurstofgebrek stervende Britse soloklimmer David Sharp. Zijn expeditie kon niets meer doen voor Sharp, aldus Inglis, die onderweg negen lijken tegenkwam. Volgens Hillary is het Everest-klimmen te commercieel geworden, en zijn de oude principes verlaten. „Een mensenleven is belangrijker dan het halen van de top.”