Rechtszaak om leeuwenhose

Bavaria en de KNVB staan vanmiddag tegenover elkaar bij de rechter. De bierbrouwer beschuldigt de voetbalbond van diefstal nadat supporters afgelopen zaterdag bij de wedstrijd tegen Kameroen hun zogenoemde ‘leeuwenhose’ van Bavaria moesten afstaan. Deze broek, met bierreclame, werd bij de ingang afgepakt omdat Heineken sponsor is van de KNVB.

Bavaria eist nu in een kort geding dat de voetbalbond supporters met de oranje broek met leeuwenstaart morgen ongeschonden doorgang verleent bij de wedstrijd tegen Mexico. „We hebben tientallen reacties gehad. Kinderen stonden huilend hun broek af. Die ging regelrecht de container in. Het was gewoon één menselijk drama”, zegt Peer Swinkels, hoofd marketing van Bavaria. Een woordvoerder van de KNVB noemt de actie kinderachtig. „We hadden ze al gewaarschuwd, want ook tegen Ecuador deelden ze die broeken uit. Twee keer is flauw. We zien wel wat er gebeurt. De KNVB bepaalt zelf wie er op haar feestje komt.”

Het is niet voor het eerst dat sponsoren met elkaar in de clinch liggen. Tijdens het EK in Portugal nam Carlsberg toeters van uitgerekend Heineken in beslag. Heineken komt daarom nu met opvouwbare hoedjes waardoor de naam van de brouwer bij de toegangscontrole in Duitsland onzichtbaar blijft. „Natuurlijk begrijpen wij dat andere bedrijven ook op het Oranje-succes meeliften”, zegt een woordvoerder. „Verschil is wel dat wij die hoedjes niet bij het stadion gaan uitdelen.”