President Oost-Timor bevelhebber leger na ontslag ministers

Dili. De Oost-Timorese president Xanama Gusmão heeft gisteren het bevel over het leger en de politie genomen, in een poging een einde te maken aan de crisis in het land. Eerder op de dag werden de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken ontslagen. Gusmão verklaarde met de stap geweld en verdere doden te willen voorkomen. De maatregel blijft dertig dagen van kracht. De hoofdstad Dili was gisteren opnieuw het toneel van geweld en plunderingen. Met kapmessen gewapende jongeren plunderden het kantoor van de procureur-generaal in Dili, waarbij zeker twaalf procent van de juridische archieven van Oost-Timor gestolen. Daarin bevinden zich dossiers die betrekking hebben op de moordpartijen in 1999 toen Oost- Timor zich afscheidde van Indonesië. De president geniet respect als voormalige guerillaleider die de onafhankelijkheidsstrijd tegen Indonesië aanvoerde. Opstandige militairen eisten gisteren het vertrek van de premier, Mari Alkatiri. Bij het recente geweld in Oost-Timor zijn zeker 27 mensen omgekomen.