‘Pedofielenpartij’ roept weerstand op

Met grote verontwaardiging is in binnen- en buitenland gereageerd op de oprichting van de politieke partij Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (NVD). De partij, die gisteren is opgericht, komt voort uit de pedofielenbeweging en streeft onder meer naar legalisatie van kinderporno en het niet strafbaar stellen van seks tussen kinderen en volwassenen.

Tevens is de partij voorstander van het legaliseren van alle soorten drugs en gratis reizen met de trein. De bestuursleden van de NVD hebben bijna allemaal banden met de omstreden pedofielenbeweging Martijn.

Het onafhankelijk Tweede-Kamerlid Geert Wilders heeft Minister Donner (Justitie, CDA) gevraagd te onderzoeken of de partij van de kieslijst kan worden gehaald. Ook de SGP en het CDA zijn de partij liever kwijt dan rijk.

Vooralsnog is nog onduidelijk of de NVD wordt toegelaten door de Kiesraad. Die toetst partijen die willen meedoen aan de verkiezingen. De NVD heeft nog geen registratieverzoek ingediend bij de Kiesraad, laat een woordvoerder van de raad weten. De Kiesraad kan de partij niet op inhoudelijke gronden toetsen. Wel wordt bekeken of de partij „in strijd is met de openbare orde”, zegt de woordvoerder. Vooralsnog lijkt hiervan geen sprake.

Intussen loopt de Nederlandse kiezer niet bepaald warm voor de pedofielenpartij. Uit onderzoek van opiniepeiler ‘Newcom Research en Consultancy’ onder meer dan achthonderd Nederlanders blijkt dat 82 procent vindt dat er iets moet worden gedaan tegen het voortbestaan van de NVP. Meer dan driekwart van de ondervraagden is van mening dat de partij ‘ontoelaatbaar’ is.

Bezoekers van Italiaanse websites uiten hun verbazing over de oprichting van de partij. „Waar anders dan in Nederland is dit mogelijk?”, vraagt een auteur van de website Ciaoweb zich af.

„Al te gek”, reageert Dirk Depover van Child Focus vandaag in de Belgische krant Het Nieuwsblad. Volgens Depover is een dergelijke partij in België ondenkbaar, „maar in Nederland bestaat er een hele traditie van het verdedigen van pedofilie. En daarbij is de grens tussen vrije meningsuiting en het oproepen tot pedofiele daden heel onduidelijk.”

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel ' Pedofielenpartij ' roept weerstand op (31 mei, pagina 2) staat dat de Kiesraad bekijkt of de ' pedofielenpartij ' Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (NVD) 'in strijd is met de openbare orde'. Dit onderzoek richt zich alleen op de naam van de partij.