Pannenkoekenfeest

Tien kinderen heeft Tijn gevraagd voor zijn ridderfeest. Vijf jongens en vijf meisjes. „Je moet verkleed als ridder”, wilde hij op de uitnodiging schrijven. Pas na subtiele pedagogische interventie kon dit worden omgebogen tot „Je mag verkleed als ridder of prinses.” Op de feestagenda staan taart eten, helmen en kroontjes knutselen, koekhappen, zaklopen, spijkerpoepen en stoelendansen.

Ik ben blij met zo’n oudhollandsch feestje. Zolang ik niet naar bowlingbanen, binnenspeelparadijzen, tikibaden of andere sick buildings hoef, bak ik met liefde de bijbehorende toren pannenkoeken. Er is maar één probleempje. Tussen de genodigden zitten een prinses met koemelkallergie en een kleine prins die naast koemelk ook geen kippenei verdraagt.

Steeds meer kinderen hebben last van voedselallergieën. Alleen al bij ons in de straat wonen er drie die niet tegen koemelk kunnen. Gelukkig zijn er ook steeds meer alternatieven. In pannenkoekenbeslag kun je melk eenvoudig vervangen door sojamelk. Om ook op een soja-allergie voorbereid te zijn kun je rijstmelk gebruiken.

Pannenkoeken met soja- of rijstmelk smaken best oké en je kunt ze dus net zo goed aan alle kinderen geven. Dat is voor allergiepatiëntjes zowel veiliger als feestelijker. Wil je toch liever apart bakken, doe dat dan van tevoren en warm de pannenkoeken later weer (apart) op. Bakken kan in dit geval helaas niet in roomboter. Gebruik plantaardige margarine of neutrale olijfolie.

Met pannenkoeken zonder ei had ik minder ervaring. Wat gebeurt er als je de eieren gewoon weglaat? Ik heb het voor de zekerheid uitgeprobeerd. Het beslag heeft zonder ei iets minder binding en de pannenkoeken worden daardoor iets slapper. Maar wat blijkt uit de reacties van het kritische testpanel uit de buurt? Onder een laag schenkstroop merkt geen kind er iets van.

voor ongeveer 25 hypoallergene pannenkoeken:

550 g zelfrijzend bakmeel

½ theelepel zout

1,5 liter rijstmelk

plantaardige margarine

Zeef meel en zout boven een ruime kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin een halve liter rijstmelk. Meng met een handmixer vanuit het midden de melk door het meel. Voeg de rest van de melk in een keer toe en mix tot een glad beslag. Smelt 50 g margarine en roer deze door het beslag. Ik maak het beslag vaak van tevoren en schenk het in een lege plastic fles. Je hoeft het tijdens het feestje maar uit de koelkast te halen en het scheelt een hoop geklieder bij het bakken. Laat een klontje margarine smelten in een (pannen)koekenpan en schenk er wat van het beslag in. Bak de pannenkoek aan twee kanten bruin en houdt hem daarna warm in een oven op 50oC. Bak de rest op dezelfde manier. Pannenkoeken zijn niet alleen lekker met stroop, maar ook met honing, jam en de vanillesuiker die we gisteren maakten.

Wat at jij vroeger op je verjaardag? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil