Overal je eigen tv bij de hand

LocationFree TV, zo heet het zwarte kastje dat Sony opstuurde naar het Hebben-team. Het basisstation sluit je aan op de tv, dvd-speler of videorecorder. Beeld en geluid zijn vervolgens in het (draadloze) thuisnetwerk of via internet te bekijken op een pc of laptop. Of op Sony’s kleine spelcomputer, de PSP: overal ter wereld je eigen

locationfreetv4_1.JPGLocationFree TV, zo heet het zwarte kastje dat Sony opstuurde naar het Hebben-team. Het basisstation sluit je aan op de tv, dvd-speler of videorecorder. Beeld en geluid zijn vervolgens in het (draadloze) thuisnetwerk of via internet te bekijken op een pc of laptop. Of op Sony’s kleine spelcomputer, de PSP: overal ter wereld je eigen tv bij de hand.


Op de pc draait een softwarematige player die een heel behoorlijk tv-beeld te voorschijn tovert. NetAV, zoals het televisieprotocol heet, blijkt in de praktijk een stabiele verbinding die niet te veel processorkracht vergt. In de test blijft een notebook met Pentium M 1,73 GHz processor keurig rond de 35 procent belasting. Kortom: weinig overtollige ventilatieherrie tijdens het kijken naar tv.locationfreetv3.JPG (zie screenshot)
Via de pc kun je de afstandsbediening van een hoop tv’s en randapparatuur simuleren. Experimenteren loont, want Hebben krijgt zelfs een exotische digitale videorecorder voor de satelliet aan de praat, die niet in de lijst van ondersteunde apparaten staat. Zenders wisselen, volume aanpassen, video programmeren: het werkt allemaal.

Als de adlsl- of kabelrouter het aankan (om een adres in het thuisnetwerk te benaderen van buitenaf is uPnP of NAT-adressering nodig) kun je je tv of videorecorder vanaf elke locatie ter wereld bedienen. Zolang er maar internet in de buurt is en je handig genoeg bent om je router te configureren. Zoals Sony het verwoordt: your livingroom just got a lot bigger.

locationfreetv2.JPGDe beeldkwaliteit is wel afhankelijk van de uploadsnelheid van je internetverbinding. Je kunt het automatisch in laten stellen of handmatig aangeven wat de minimale kwaliteit is. Volgens Sony is 300 Kb/s uploadsnelheid het minste.

Omdat het even duurt voordat de opdrachten van de virtuele afstandsbediening doorkomen en het beeld via NetAV bij de ontvanger is, sluipt er ook wat extra vertraging in de weergave. Je ziet alles dus een paar seconden later dan de rest van de wereld. Als je de hele straat hoort juichen, weet je dat Nederland elk moment kan gaan scoren.

Prijs: 449 euro

    • Marc Hijink