Opvoeden in de ballroom – saaaaai!

Take the Lead. Regie: Liz Friedlander. Met: Antonio Banderas, Rob Brown, Yaya DaCosta, Alfre Woodard. In: 30 bioscopen.

Europa - Amerika: 1-0. De film Take the Lead is makkelijk figuurlijk op te vatten als een strijd tussen de nieuwe en oude wereld. De onberispelijk geklede dansschooleigenaar Pierre Dulaine (van Europese komaf: ‘ik spreek vijf talen en versta er zes’) onderwijst een stel Amerikaanse tieners (vooral Latino’s) in goede manieren. Hoe? Door ze een enthousiasme voor stijldansen bij te brengen.

De met hiphop en in een getto opgegroeide pubers reageren eerst vijandig op de muziek van Gershwin en de Europese dansvormen: saaaaai! Maar dan raken ze geïntrigeerd. En steken terloops wat etiquette op. Ze houden de deur voor vrouwen open en leren respect voor elkaar te hebben. Waar de Weense wals, de foxtrot en de tango al niet goed voor zijn.

Take the Lead is gebaseerd op het levensverhaal van de echt bestaande Pierre Dulaine, die op basisscholen in moeilijke wijken leerlingen de basisprincipes van stijldansen bijbrengt – over hem werd eerder al de documentaire Mad Hot Ballroom gemaakt. Maar de film zit zo vol clichés dat hij uiteindelijk meer doet denken aan vele andere speelfilms die we kennen over leraren en docenten (vooral Dangerous Minds en de klassieker To Sir With Love) dan aan welke realiteit dan ook.

En wat bezielt Dulaine eigenlijk om deze kinderen les te gaan geven? We komen het niet te weten.

    • André Waardenburg