Onderhuidse agressie

cd hiphop The Coup: Pick A Bigger Weapon Epitaph

cd hiphop

The Coup: Pick A Bigger Weapon Epitaph

The Coup is een opruiend hiphop-duo uit San Francisco dat titels kiest als Steal This Record (het debuut uit 1998) en nu: Pick A Bigger Weapon. Rapper Boots Riley en dj Pam The Funkstress maken zich sterk voor de verworpenen der aarde en doen dat minder zachtzinnig dan collega’s als Common en Kanye West.

Muzikaal is de agressie onderhuids. Er zijn fel schetterende keyboards, en de ritmes dreunen door de boxen, maar er is geen sprake van een bombardement.

Het venijn zit in de teksten over de Amerikaanse machthebbers, zoals „‘Death to the pigs’ is my basic statement”, in het juist opvallend zwoele nummer My Favorite Mutiny. Dat is het aantrekkelijke van The Coup: woede kan ook ironisch klinken. En met live-instrumenten wordt er speels en funky gemusiceerd.

    • Hester Carvalho