Nicolaï dacht aan opstappen na grondwet

Staatssecretaris Nicolai (Europese Zaken, VVD) heeft vorig jaar na het Nederlandse ‘nee’ tegen de EU-Grondwet overwogen af te treden. Dit heeft hij gisteravond gezegd tijdens een politiek café in Brussel.

Tot een ontslagaanvraag kwam het echter niet. Nog op de avond van de uitslag verordonneerde minister-president Balkenende de meest betrokken bewindslieden dat niemand als gevolg van de uitslag diende af te treden.

De gedachte om af te treden kwam bij Nicolaï op omdat de uitslag van de volksraadpleging nog negatiever was dan al werd verwacht. Op 1 juni van het afgelopen jaar zei 61,6 procent van de kiezers ‘nee’ tegen de Europese Grondwet. De opkomst voor het eerste nationale referendum bedroeg 62,8 procent en was daarmee eveneens hoger dan was voorspeld. Enkele dagen eerder had 54,7 procent van de Franse bevolking zich tegen de Grondwet uitgesproken. In dat land was de opkomst 69,3 procent.

Staatssecretaris Nicolaï antwoordde gisteren in Brussel op een vraag uit het publiek dat in het kabinet bewust was afgesproken dat bewindslieden niet van te voren zouden dreigen met opstappen bij een negatieve uitslag van het referendum. „Dat zou een extra uitnodiging zijn geweest om tegen te stemmen”, verklaarde Nicolaï. Betrokkenen melden dat in het kabinet de vrees bestond dat aftreden niet beperkt zou kunnen blijven tot één bewindspersoon en zodoende het hele kabinet in gevaar kon komen.

Bij het referendum dat een maand later in Luxemburg werd gehouden verbond premier Jean-Claude Juncker wel vooraf zijn politieke lot aan de uitslag. De Luxemburgers spraken zich met 56,5 tegen 43,5 procent uit voor invoering van de Europese Grondwet. Na de tegenstemmen van Frankrijk en Nederland verkeert de invoering van de Grondwet die was bedoeld om Europese Unie doelmatiger en doorzichtiger te besturen in een impasse. Om rechtskracht te kunnen krijgen, dienen alle 25 lidstaten van de Europese Unie ermee in te stemmen. De Grondwet is inmiddels in dertien lidstaten wel geratificeerd, terwijl in nog drie landen de procedure nagenoeg is afgerond.