Milde satire in Hollywood-komedie

American Dreamz. Regie: Paul Weitz. Met: Hugh Grant, Dennis Quaid, Mandy Moore, Willem Dafoe, Sam Golzari. In: 24 bioscopen.

Als American Dreamz begint, gaat er net een nieuw seizoen van start van het gelijknamige programma – met een formule en presentator die duidelijk verwijzen naar American Idol – is president Staton (Dennis Quaid) gekozen voor een tweede termijn en faalt de Arabier Omer voor zijn Al Qaeda-training. Hij danst liever op musicalliedjes. Om van hem af te zijn wordt hij naar Amerika gestuurd, als slapende terroristencel die eventueel geactiveerd kan worden.

Martin Tweed (Hugh Grant), de ijdele presentator van het programma, wil in de show een jood, een Arabier en een white trash-meisje. Goed voor de kijkcijfers: „give me freaks”. De in Ohio wonende Sally Kendoo (Mandy Moore) is qua uiterlijk en afkomst geënt op Britney Spears.

Al deze figuren komen samen als de stafchef van de president, gespeeld door Willem Dafoe met het kapsel van Dick Cheney, een deal sluit met Tweed om de president voor de finale in de jury te zettenHet gaat niet zo goed met z’n populariteitscijfers, vandaar.

Moslimterroristen overtuigen Omer ervan dat hij zich opblaast als hij in de finale de hand van de president mag schudden.

Veel van de humor in de film drijft op herkenning: we moeten Bush, Cheney, Simon Cowell (de presentator van American Idol) en Britney Spears zó kunnen ontdekken in de rollen. Vervolgens bevestigen veel grappen wat wel al (denken te) weten over hen.

De vergelijking tussen politiek en entertainment ligt vrij voor de hand: zowel de stafchef als de presentator manipuleren er lustig op los, en als de cijfers dalen ruimen zowel president als programma genadeloos het veld. En presidenten en zangers worden niet gekozen op hun talent maar om heel andere redenen: uitstraling en uiterlijk. De Amerikaanse president ontdekt dat er ‘zoveel interessants staat’ in de krant, zoals de informatie dat er wel drie soorten ‘Iraqistans’ zijn: de satire van American Dreamz is niet heel erg scherp maar leidt af en toe tot wat glimlachjes.

    • André Waardenburg