Medicijnmekka

Oost-Europa maakt snel opgang als het nieuwe mekka voor producenten van generieke geneesmiddelen (medicijnen waarvan het patent is verlopen).

Vlak na de overname van het Tsjechische bedrijf Zentiva door het Franse farmacieconcern Sanofi in maart is nu een biedingsstrijd uitgebroken rond de Kroatische firma Pliva.

Het Amerikaanse Barr Pharmaceutical heeft naar verluidt 2,1 miljard dollar geboden voor deze fabrikant van goedkope medicijnen, waardoor een bod van 1,85 miljard dollar van het IJslandse Activis werd overtroffen.

Vanwaar al die belangstelling voor Oost-Europa? Deze overnames zijn immers niet de enige recente transacties, want verscheidene kleinere bedrijven in Roemenië en Polen zijn onlangs ook al ingelijfd. In de eerste plaats zijn deze bedrijven meestal zeer winstgevend. Zentiva had vorig jaar een rendement op zijn aandelenkapitaal van meer dan 20 procent, ondanks het feit dat er bijna geen schulden op zijn balans staan. Pliva is een uitzondering, omdat het vorig jaar verlies boekte. Maar dat was te wijten aan de slechte resultaten bij zijn nu opgegeven pogingen om merkgeneesmiddelen te verkopen. Zijn divisie voor generieke medicijnen is zeer winstgevend.

In de tweede plaats is de productie van generieke geneesmiddelen een bloeiende bedrijfstak. Wereldwijd groeit de omzet in deze medicijnen met zo’n 15 procent per jaar. Dat is bijna driemaal zo snel als die van de sector voor merkgeneesmiddelen. Het feit dat een groot aantal kassuccessen de komende vijf jaar hun patenten verliezen, betekent dat de groei waarschijnlijk niet spoedig zal teruglopen.

In de derde plaats bevinden deze bedrijven zich dankzij de groei van de Europese Unie op een aantrekkelijke plek. Oost-Europese geneesmiddelenfabrikanten kunnen een medicijn vaak voor minder dan de kostprijs van de grondstoffen voor een soortgelijk, in West-Europa geproduceerd medicijn verkopen, hetgeen betekent dat ze een enorm concurrentievoordeel hebben.

Terwijl de Oost-Europese firma’s enige problemen ondervonden bij het meester worden van de juridische ingewikkeldheden van de verkoop in West-Europa, kennen de bedrijven waardoor ze worden overgenomen die problemen niet. Bovendien hebben bedrijven als Pliva heel veel waardevolle ervaringen opgedaan met de verkoop van geneesmiddelen op de bloeiende Russische markt.

Ten slotte zijn deze bedrijven nog steeds betrekkelijk goedkoop. Ondanks het feit dat de firma lijdend voorwerp is van een biedingsstrijd, waardeert het jongste bod Pliva op slechts twaalf maal de geschatte jaarwinst over 2006. Dat komt overeen met de bedragen die andere bedrijven voor zijn branchegenoten neertelden.

Gezien de hoge winstmarges en de groeicijfers van de sector maakt deze waardering nog steeds een redelijke indruk.

Robert Cyran

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran