Medewerker ambassade VS overgeplaatst

Een politiek medewerker van de Amerikaanse ambassade in Kenia is overgeplaatst nadat hij kritiek leverde op het beleid van zijn regering om Somalische krijgsheren te steunen. De overplaatsing legt een meningsverschil bloot over het te voeren beleid.

Volgens de medewerker, Michael Zorick, die zich op de ambassade in Nairobi bezighield met Somalië, leidt het beleid van de VS ertoe dat de Somalische hoofdstad Mogadishu nu wordt geteisterd door de hevigste gevechten sinds lang.

Met de overplaatsing van Zorick naar de Amerikaanse ambassade in Tsjaad is volgens waarnemers meer dan ooit duidelijk geworden dat Amerika financiële steun verleent aan seculiere Somalische milities die zich hebben verenigd onder de naam Alliantie voor het Herstel van de Vrede en Antiterrorisme (ARPCT).

De VS hebben de berichten over steun aan de milities nooit bevestigd. De Amerikaanse ambassadeur in Kenia, William Bellamy, zei vorige week nog dat de Verenigde Staten „ten onrechte” worden beschuldigd van het geweld in Mogadishu. In plaats daarvan moeten de VS erkenning krijgen voor de miljoenen dollars die ze spenderen aan hulp en vredesinitiatieven in Somalië, aldus Bellamy.

De overplaatsing van Zorick legt volgens analisten een meningsverschil in de Amerikaanse regering bloot over de vraag wat voor beleid moet worden gevoerd ten aanzien van Somalië. De vraag is of inspanningen om vrede te brengen moeten prevaleren boven de strijd tegen terrorisme en of de financiële steun van de VS aan de krijgsheren wel het gewenste effect heeft.

Verschillende diplomaten, onder wie diplomaten van Amerikaanse bondgenoten, hebben hun frustratie geuit over de steun. Die ondermijnt volgens hen de kans op vrede. Zeker 320 mensen, voornamelijk burgers, zijn sinds februari gedood bij gevechten tussen krijgsheren van de ARPCT en milities die zijn gelieerd aan islamitische rechtbanken.

Ook vandaag werd er gevochten in Mogadishu. Daarbij vielen zes doden, onder wie twee burgers. Volgens het Internationale Rode Kruis hebben gewapende mannen van de ARPCT een ziekenhuis in het noorden van de stad ingenomen. De humanitaire coördinator van de VN voor Somalië waarschuwde de krijgsheren dat ze door de actie kunnen worden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. (AP, Reuters)