Loose Change

Loose Change is een ‘documentaire’ die voor tweeduizend dollar op een laptop in elkaar werd geknutseld. In de film betoogt de 22-jarige maker, een Amerikaan, dat 9-11 niet het werk was van Osama bin Laden, maar van de Amerikaanse regering. Enkele claims uit Loose Change: het Pentagon is niet door een vliegtuig maar door een raket geraakt, de Twin Towers zijn met bommen opgeblazen, er is nooit een vliegtuig in Pennsylvania neergestort.

De blogosfeer loopt al jaren over van dit soort samenzweringstheorieën. Tot nu toe trokken die weinig aandacht. Met Loose Change lijkt daarin verandering gekomen. Steeds vaker kwam ik op weblogs de afgelopen weken verwijzingen naar deze film tegen. Hij werd met Nederlandse ondertitels verspreid. Vrienden en kennissen wier mening ik doorgaans respecteer, vroegen me of ik de film had gezien. Maar bovenal behoort Loose Change al weken tot de best bekeken video’s op YouTube en Google Video – de film schijnt miljoenen keren bekeken te zijn.

Ik ga er maar van uit dat de meeste mensen deze film als een slechte grap terzijde zullen schuiven. Maar toch, als je de blogosfeer volgt is de indruk die bij velen achterblijft: waar rook is, is vuur. Oftewel: de regering Bush liegt over de toedracht van 9-11.

Aan de ene kant is de democratisering van de media, waar Loose Change een prachtig voorbeeld van is, eindeloos fascinerend. Dat een 22-jarige jongen met een laptop, teveel tijd om handen en een levendige fantasie zoveel hoofden op hol kan brengen. Aan de andere kant is Loose Change om diep treurig van te worden. Dat zoveel mensen zich zo makkelijk door zulke aantoonbare lariekoek laten beïnvloeden. En uiteindelijk begrijp je het ook niet: er zijn zoveel controleerbare feiten op basis waarvan je een hekel aan de regering Bush kunt hebben, waarom zou je dan je energie richten op zulke onzin? Waarom is in de blogosfeer de werkelijkheid nooit genoeg?

Loose Change: www.loosechange911.com

ScrewLooseChange: screwloosechange.blogspot.com

Jeroen van Bergeijk

    • Jeroen van Bergeijk