Jan Smeets, Pinkpop

Jan Smeets. Foto HH Nederland, Landgraaf, 16 mei 2005. Pinkpop 2005, Megaland. Jan Smeets, organisator. popfestival, popgroep, popband. foto: Diana Scheilen/Hollandse Hoogte Scheilen, Diana

Wat was de eerste plaat die u zelf kocht?

„De single Diana van Paul Anka, die heeft mijn vader voor me gekocht in de tijd dat we nog een bakelieten grammofoonspeler hadden.”

„De eerste rocksingle die ik kocht was All I Have To Do Is Dream van The Everly Brothers. Ik ben nog steeds fan van The Everly Brothers, ik heb al hun platen. Ik houd van melodische rock.”

Bent u een verzamelaar?

„Ik ben in 37 jaar Pinkpop natuurlijk overladen met cd’s en dat is wel een beetje uit de hand gelopen.”

„Ik heb van sommige artiesten alles, zoals Neil Young, Tom Petty en The Everly Brothers, maar een echte verzamelaar zal vast zeggen: ‘Je mist die en die nog’. En ik heb twee meter bootleg-cd’s van Pinkpop, van Lenny Kravitz tot Joe Cocker.”

Troostplaat?

„Dat zijn er verschillende. Iets van Dire Straits bijvoorbeeld, Mark Knopfler kan zo lekker zeuren. Maar van Counting Crows kan ik ook erg sentimenteel worden.”

Favoriete plaat?

„Dat is Working Class Hero van John Lennon. Er zijn 100.000 mooie liedjes, maar dat iemand een liedje kan componeren dat zóveel vertelt. Hij legt de vinger op de zere plek, over zijn tijd maar ook over nu.”

Dansplaat?

„Ik vind Underworld wel te pruimen maar van de meeste dance word ik na verloop van tijd knap zenuwachtig. Ik heb nog nooit gedanst in mijn leven.”

Is er een favoriet van u die nooit op Pinkpop zal staan?

„Ik ben bang dat The Everly Brothers niet meer in deze tijd passen. Als ik al uitverkocht ben en iemand valt van de trap zou ik die wel willen boeken, en Dolly Parton en Bob Dylan. Maar dan geef ik mezelf een cadeau; dat moesten we maar niet doen.”

Het festival Pinkpop vindt 3,4 en 5 juni plaats in Landgraaf. Kijk voor het programma op: www.pinkpop.nl

    • Saul van Stapele