Jack White heeft ook succes met vrijetijdsband

In zijn vrije tijd begon White Stripes-voorman een gelegenheidskwartet.

Maar deze Raconteurs klinken voller en streven naar muzikaal vakmanschap.

Initiator Jack White, normaal van succesduo The White Stripes. Foto Camera Press D 61298-05 Jack White. Obligatory Credit - CAMERA PRESS / Mark Shenley. Jack White Lead Singer of American Rock band The Raconteurs performing live at The Astoria, London, 23/03/2006. CAMERA PRESS/Hollandse Hoogte

Wat doet Jack White als hij even vrij heeft van The White Stripes? Hij begint een nieuwe band. In de zomer van 2004 speelde White samen met gitarist Brendan Benson, bassist Jack Lawrence en drummer Patrick Keeler een cd vol: Broken Boy Soldiers, die nu, in een White Stripes-luwe periode, wordt uitgebracht. The Raconteurs heten ze, vernoemd naar White’s voorliefde voor verhalen vertellen.

Een kwartet kan meer dan een duo, vandaar dat The Raconteurs steviger en voller klinken dan The White Stripes. Bovendien kunnen de zangpartijen nu worden verdeeld tussen White en Brendan Benson, en dat zijn twee stemmen die van elkaar verschillen als een engel en de duivel. In hun liedjes zwerven de vier muzikanten van Led Zeppelin naar The Beatles, van The Free naar postpunk-band The Only Ones. Ze doen het mooi transparant en met veel speelplezier, al klinkt Jack White’s bluesrock soms wat eenduidig.

De vier mannen ontmoetten elkaar in 1999, toen Jack en Meg White nog twee ploeterende muzikanten in Detroit waren. Het was bij een concert van garage-band The Greenhornes – waar Raconteurs-bassist Jack Lawrence en drummer Patrick Keeler nog steeds in spelen – toen het voorprogramma werd verzorgd door Jack White & The Bricks, een ad hoc-formatie van White en Benson.

Benson heeft de afgelopen jaren een aantal solo-cd’s gemaakt, die hem ondanks goede recensies, weinig succes brachten. Jack White noemt Benson steevast ‘de beste liedjesschrijver van het moment’. Samen geven ze af en toe concerten, waarbij de een het werk van de ander uitvoerde.

Voor The White Stripes is intussen veel veranderd. Wat niemand had verwacht, gebeurde toch: een duo bestaand uit twee licht bizarre types in rood/zwart gekleed, met uitsluitend drums en gitaar, spelend in garage-stijl, groeide uit tot een mega-act. Dankzij het succes van hun cd’s Elephant (2003) en Get Behind Me Satan (2005), zijn Meg en Jack nu internationale rockhelden. Die niet alleen druk zijn met celebrity-liefdes (Jack White met respectievelijk Renee Zellweger en supermodel Karen Elson), maar ook met onverwachte projecten als het produceren van country-legende Loretta Lynn (Jack) en het ‘gezicht’ zijn van mode-ontwerper Marc Jacobs (Meg).

Het was tijdens die opnamen met Loretta Lynn dat Jacks vrienden weer in beeld kwamen, als haar begeleidingsband. „De helft van het plezier was toen al het samenspelen met deze muzikanten, nog voor Loretta binnenkwam. Ik dacht: Met hen wil ik ook hierna verder spelen”, vertelde White onlangs in een interview. En zo ontstond ‘a new band of old friends’ aldus Benson. Het eerste nummer dat Benson en White samen schreven, was de huidige single Steady, As She Goes, een huppelige rock-ode aan ‘Ms. Right’. Dat smaakte naar meer, zodat binnen een paar weken Broken Boy Soldiers bij elkaar was geschreven – een cd waarop meer dan bij The White Stripes wordt gestreefd naar muzikaal vakmanschap, met knetterende solo’s en ingenieus verweven instrumentaties. Voor Brendan Benson zijn The Raconteurs een bevrijding van zijn softe singer/songwriter-imago. Hij zei daarover: „Deze band geeft me vrijheid, en nieuwe mogelijkheden.”

Broken Boy Soldiers is verschenen bij XL. The Raconteurs treden op 30/6 op in de Melkweg, Amsterdam en staan 1/7 op het Werchter-festival. Kijk ook op:www.theraconteurs.com

    • Hester Carvalho