Internet Voorkeur

A Thai girl walks beside a Mona Lisa poster of the movie"The Da Vinci Code" in Bangkok on Wednesday May 17, 2006. A government censorship committee announced Wednesday it was considering an appeal from the makers of "The Da Vinci Code" to rescind a decision to cut the film's final 10 minutes, an action it took after Thai church leaders complained the movie insulted their faith.(AP Photo/Sakchai Lalit) Associated Press

Sinds de Da Vinci Code is het maken van anagrammen blijkbaar weer een spannend tijdverdrijf.

Van beroemdheden zijn al langer intrigerende anagrammen bekend. Zo blijkt de naam Elvis Aaron Presley een intrigerende volzin op te leveren als ‘Seen alive? Sorry, pal!’ en herbergt de naam Osama Bin Laden een hoop narigheid, zoals ‘is a banal demon’.

Op de pagina www.anagramgenius.com is een anagrammenmachine te downloaden. Naam invullen, en met één druk op de knop verschijnt een lijst met gehusselde woorden.

Voor Nederlandse resultaten is de Finse (!) website http://www.arrak.fi/ag/index_en.html een aanrader. Zo blijkt in de naam van Rita Verdonk het woord ‘tiran’ verborgen, en Jan Peter Balkenende ‘bekleedt jaren panne’.

Voor optimale resultaten - van bijvoorbeeld je eigen naam - moet je een beetje spelen met het maximaal aantal karakters en aantal woorden.

En Engelstalige namen kunnen ook in het Nederlands een onthullende betekenis zijn: zo is van de naam George W. Bush de serie woorden ‘bedriegen show gepruts’ te maken. Sommige combinaties zijn prachtig van aard. ‘Vanavond thuis’ levert ook stof tot nadenken met het resultaat: ‘vast van inhoud’.

www.anagramgenius.com

http://www.arrak.fi/ag/index_en.html