In Almere jaagt Roodkapje op de boze wolf

Een nieuw jeugdtheater productiehuis moet de culturele infrastructuur van ‘buggystad’ Almere versterken. Jongeren verbazen zich over de wolf en de jager, in de straat.

Regisseur Elien van den Hoek en Roodkapje Foto Roger Cremers Nederland, Almere, 26-05-2006 Regie/concept: Elien van den Hoek van ÕWat heb je een grote ogenÕ. Een griezelsprookje in de vorm van een bizarre speurtocht door het stadscentrum van Almere. Spring achterop de fiets bij Roodkapje en geef Wolf een poot als je durft. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Twee dames op een brommobiel minderen verbaasd vaart als zij een wolfsachtige jongen voor een etalage op en neer zien springen. Even verderop staat Roodkapje. „Wat is dat”, vragen ze aan regisseur Elien van den Hoek. „Theater”, antwoordt die en geeft een flyer voor de première. De verbazing duurt voort. Theater op straat in Almere? Het moet niet gekker worden.

Bonte Hond is het eerste professionele jeugdtheater productiehuis in Almere, opgericht door Noël Fischer en Joop Kuyvenhoven. Het productiehuis, waar familievoorstellingen en jeugdtheater worden gemaakt, is bedacht om de ‘culturele infrastructuur van Almere en Flevoland te versterken’. Dat mag ook wel, want tot twee jaar geleden was er niets. Sinds 2004 is er voor volwassenen de toneelgroep Suburbia, en ook theatergroep Vis à Vis heeft aangekondigd naar Almere te willen verhuizen. Kinderen moesten het doen met wat jaarlijkse festivalletjes. Nogal weinig voor ‘de buggystad van Nederland’, die sinds 1975 explosief groeit en inmiddels de achtste stad van Nederland is.

Twee premières presenteert productiehuis Bonte Hond morgen. Wat heb je grote ogen van Elien van den Hoek en Kim Arntzen, „een griezelsprookje in de vorm van een bizarre speurtocht” voor kinderen vanaf acht jaar. En Dreef voor kinderen vanaf tien jaar, van theatermaakster Boukje Schweigman in een drijvende bol op het Weerwater. Beide stukken worden verschillende keren per dag opgevoerd, en gaan na 11 juni op tournee langs de zomerfestivals.

Van den Hoek zat in het bos op Terschelling toen ze de wolf voor zich zag. Hij werd belaagd door een zwerm giechelende Roodkapjes. Geen voor de hand liggend beeld, maar voor Van den Hoek paste het perfect bij haar fascinatie voor de wolf. Dat beest mag dan slecht zijn, hij heeft ook andere kanten. Kanten die Roodkapje best spannend vindt.

Van den Hoek: „Eigenlijk gaat het over Roodkapje en de waanzin van de wolf; hij wil haar zowel doodbijten als minnekozen. Om zichzelf in toom te houden doet hij zelfs een muilkorf voor. Die hartstocht vormt een perfect contrast met de nieuwheid van Almere. Samen met Kim Arntzen bedacht ik een route langs verschillende locaties die van nieuwbouw naar nog nieuwere nieuwbouw loopt. Er is hier een pand in het nieuwe stadshart, de Wave, een hoekig gebouw met maffe flapjes. Prachtig als daar opeens Roodkapje uit tevoorschijn komt.”

Een conventioneel sprookje wordt het niet. Van den Hoek: „De werkelijkheid is altijd complexer dan je denkt. Slecht is niet alleen maar slecht en ook de stad is niet de stad die je denkt te kennen. Ik hoop dat de voorstelling ervoor zorgt dat het publiek zijn omgeving ‘met andere ogen’ gaat zien. Dat de schoonheid in onverwachte hoekjes gaat opvallen.”

Vooralsnog is Wat heb je grote ogen voor de theatermakers vooral een logistieke puzzel. Van den Hoek zwaait de scepter over een legertje puberende figuranten, vier acteurs, drie muzikanten en allerlei productiemedewerkers die zich het vuur uit de sloffen lopen. Iedere dag wordt er tot in de volgende ochtend doorgewerkt. „We zijn heus niet in paniek, heus niet.”

De toevallig voorbijlopende jongeren van Almere vinden het maar gek: een voorbij dravende jager die eruit ziet als Peter Pan. Van den Hoek: „Ze probeerden hem gisteren zelfs tegen te houden, want ze konden er met hun kop niet bij, iemand die níet volgens de laatste mode over straat ging.” De regisseur haalt haar schouders op. „Ze zijn nu eenmaal niet gewend aan gekke dingen. Dat gaat hopelijk veranderen.”

‘Wat heb je grote ogen’ t/m 11 juni speurtocht vanaf Olstgracht 97, Almere. ‘Dreef’ aan oostzijde van het Weerwater, einde van de dijk langs de jachthaven. Tournees t/m 15 okt. Inl.: 036- 534 7777 of www.bontehond.net

    • Jowi Schmitz