Hiv-besmettingen ‘stabiel’

De toename van het aantal hiv-besmettingen lijkt zich voor het eerst in 25 jaar te hebben gestabiliseerd. Dat is een van de conclusies uit het jaarlijkse aids-rapport van de VN, dat gisteren verscheen.

Unaids, het VN-orgaan voor de bestrijding van hiv en aids, waarschuwt desondanks dat hiv een „uitzonderlijke bedreiging” blijft en dat de snelheid waarmee de infectie zich verspreidt in sommige landen nog steeds toeneemt.

Unaids deed onderzoek in in totaal 126 landen.

Andere conclusies uit het rapport:

Naar schatting zijn er nu wereldwijd 38,6 miljoen mensen besmet met hiv. Bijna de helft is vrouw. Afgelopen jaar zijn circa 2,8 miljoen mensen gestorven aan gevolgen van aids.

Kinderen worden steeds meer besmet, en de bestrijding blijft achter.

De landen ten zuiden van de Sahara vormen nog steeds het epicentrum van de epidemie. Tweederde van alle hiv-geïnfecteerden woont in zwart Afrika.

In Oost-Europa en Azië neemt het aantal infecties toe; vooral in Oekraïne, Rusland en India. Dat land kent de meeste hiv-dragers: 5,7 miljoen.

Het doel van Unaids in 2005 3 miljoen mensen te behandelen met aidsremmers is niet gehaald, maar medicijnen zijn wel beter verkrijgbaar. 1,3 miljoen mensen in ontwikkelingslanden hebben er nu toegang toe. In 2001 waren dat er 240.000. (BBC)

Download het rapport op www.unaids.org