Heine-prijs mag niet naar Peter Handke

Peter Handke komt niet in aanmerking voor de Heinrich Heine-prijs, een literaire prijs met een prijzengeld van 50.000 euro die door het stadsbestuur van Düsseldorf wordt verleend. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat De Oostenrijkse schrijver zich met zijn steun aan de voormalige Servische leider Slobodan Milosevic onmogelijk heeft gemaakt.

Eerder dit voorjaar ontstond in Frankrijk commotie toen de Comédie Française een stuk van Handke van het programma haalde omdat de schrijver aanwezig was bij de begrafenis van Milosevic. Veel kunstenaars zagen de beslissing als censuur.

Een Duitse jury van recensenten en politici had Handke toen al voor de Heine-prijs uitverkoren en hem op de hoogte gebracht. Hun motivering was onder meer dat hij net zo „eigenzinnig als Heine in zijn werk naar de waarheid zoekt”.

Na protesten, onder andere van eerdere prijswinnaars, ontstond in de gemeenteraad van Düsseldorf een debat over de keuze. De raad moet het juryvoorstel goedkeuren en een groot aantal fractieleiders heeft zich nu tegen Handke gekeerd. FDP, SPD en Groenen zijn overeengekomen het geld voor de prijs niet beschikbaar te stellen. „We zijn van mening dat Handke met zijn publieke optreden een autoritair en misdadig regime heeft gediend”, aldus de fractieleider van de FDP.

Handke probeerde zich gisteren in de Frankfurter Allgemeine Zeitung te verdedigen. Volgens hem berust het verwijt dat hij de dictator zou hebben gesteund op een aantal misverstanden. Het is volgens Handke niet juist dat hij de massamoorden in voormalige Joegoslavië heeft ontkend. Ook zou hij Milosevic nooit als slachtoffer hebben omschreven. Wel heeft hij een keer, naar eigen zeggen per ongeluk, Serviërs met joden vergeleken, maar die misser heeft hij destijds onmiddellijk recht gezet.