Grenspolitie EU in actie

Groeit het probleem van illegale migranten Spanje boven het hoofd? Negen EU-landen, waaronder Nederland, gaan helpen bij het bestrijden van illegale migranten die uit Afrika naar de Canarische Eilanden komen.

Illegale migratie van Afrika naar de Canarische Eilanden neemt snel toe. Dit jaar zijn al zo’n 7.500 migranten op de Spaanse eilandengroep in de Atlantische Oceaan gearriveerd, meer dan anderhalf keer zo veel als in heel 2005. Naar schatting duizend mensen zijn verdronken tijdens de oversteek, die vaak wordt gemaakt in kleine vissersbootjes.

De toename komt vooral door striktere controles elders langs de Spaanse grens. Vorig jaar besloot Madrid strenger te gaan toezien op zijn enclaves Ceuta en Melilla in Marokko. Steeds meer Afrikanen probeerden langs die weg Europa binnen te komen. Nieuw geplaatste hekken werden vorig najaar herhaaldelijk bestormd. Sommige Afrikanen kwamen daarbij om het leven.

De andere EU-landen hechten aan goedbewaakte buitengrenzen van de Unie. Zij vrezen dat illegalen die in Spanje binnenkomen, verder trekken naar andere landen. Het besluit van de Spaanse regering vorig jaar, om 800.000 illegalen te legaliseren, leidde dan ook tot kritiek van veel landen, waaronder Nederland. Zij zijn bang dat de actie illegale immigratie bevordert.

Negen EU-landen hebben nu steun toegezegd aan Spanje bij het bewaken van de kusten van de Canarische Eilanden. Behalve Nederland zijn dat Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Oostenrijk, Finland, Griekenland en Portugal.

De landen gaan praktische hulpmiddelen leveren zoals patrouilleboten, helikopters en surveillancevliegtuigen. Ook gaan zij helpen bij het opzetten van opvangcentra in Senegal en Mauretanië, waar teruggestuurde vluchtelingen zullen worden opgevangen.

De precieze bijdrage van de verschillende landen moet nog worden ingevuld. De steun zal lopen via Frontex, een agentschap van de Europese lidstaten dat de gemeenschappelijke buitengrenzen controleert.

Frontex, dat in Warschau is gevestigd, is vorig jaar opgezet. De komende operatie wordt de eerste van het agentschap. „Een van de weinige, concrete manifestaties van Europese samenwerking”, aldus de woordvoerder van Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie). Frontex staat onder leiding van de Nederlander Minze Beuving, generaal van de marechaussee.

    • Mark Schenkel