Gitzwarte wereld onthutst en verplettert de luisteraar

cd pop Carla Bozulich: Evangelista Constellation

cd pop

Carla Bozulich: Evangelista Constellation

Carla Bozulich was ooit voorvrouw van indiegroep Geraldine Fibbers en maakte nadien een integrale coverversie van Willie Nelsons concept-countryplaat Red Headed Stranger – mèt goedkeurende bijdragen van de grijsaard zelf. Een interessante voorgeschiedenis, die de nietsvermoedende luisteraar echter nauwelijks voorbereidt op de gitzwarte wereld van Evangelista. Opener Evangelista I is een negen minuten durende oefening in exorcisme, met Bozulich’ ijzingwekkende schreeuwzang en een opname van een opzwepende predikant.

Muzikanten uit Godspeed You! Black Emperor, A Silver Mt. Zion en andere groepen uit de avant-garde van Montréal zorgen voor een karakteristieke en eigenzinnige begeleiding, ook in het zo conventioneel uit de startblokken schietende Pissing, dat uitloopt op een wilde improvisatie. Of het nu uit de bocht vliegende gitaar- en orgelklanken zijn, strijkers die zich in donkere dissonanten groeperen of abstracte samples (Nels’Box), daarboven zweeft Bozulich’ stem in wringende melodielijnen, alsof de erfenis van Patti Smith nu al verdeeld moet worden. Het evangelie volgens Carla Bozulich laat de luisteraar onthutst en verpletterd achter, en ach, wat moet je nog meer van zo’n plaat verlangen?

    • Jacob Haagmsa