Gevechten Uruzgan worden steeds feller

Bij de twee Zuid-Afghaanse steden waar Nederlandse militairen een eigen basis inrichten, wordt in toenemende mate hevig gevochten tussen westerse troepen en eenheden van de Talibaan.

Dat blijkt uit openbare verslagen van de Amerikaanse luchtmacht over in Afghanistan uitgevoerde luchtaanvallen.

In rapportages – na te lezen op www.af.mil – komen de namen van de twee steden in de provincie Uruzgan, Tarin Kowt en Deh Rawood, steeds vaker voor. In de officiële berichtgeving van het Nederlandse ministerie van Defensie is nog geen melding gemaakt van deze vijandelijkheden. Volgens een Defensiewoordvoerder in Den Haag merken de Nederlandse militairen er niets van: „We hebben in Uruzgan nog nooit in de bunkers gezeten.”

De persberichten van de multinationale CENTAF-luchtmachteenheden op de Amerikaanse website turven vooral het aantal aanvallen waarbij luchtsteun wordt verleend aan troepen die jacht maken op Talibaan- en Al-Qaeda-strijders. In heel Afghanistan is het aantal aanvallen de afgelopen weken drastisch toegenomen, evenals de intensiteit ervan. Het aantal daarvan lag enkele weken geleden rond de tien tot twintig per dag, nu rond de veertig.

De laatste berichten over het ontplooiingsgebied van de Nederlandse militairen dateren van 28 mei: 1-B Lancer bommenwerpers gaven luchtsteun aan coalitietroepen die in de buurt van Deh Rawood waren beschoten met vuurwapens en RPG-raketgranaten, en later kwamen A-10, Predator en Britse Harrier GR-7’s in actie bij Deh Rawood, Ghazni, Kandahar en Qalat. Het Nederlandse ministerie van Defensie meldde alleen zaken als de ongeschonden aankomst van een Nederlands konvooi in Tarin Kowt en een van de weg geraakt pantservoertuig.

Het laatste bericht over de omgeving van Tarin Kowt, waar de grootste Nederlandse basis in opbouw is, dateert van 23 mei. Amerikaanse, Britse en Franse toestellen voerden toen een aanval uit op opstandelingen die coalitietroepen hadden beschoten. Daarbij zouden 24 rebellen zijn gedood. Talrijk zijn de berichten over luchtacties in de provincie Kandahar, waar de uitvalsbasis is voor de Nederlandse ontplooiing in Uruzgan.

Persbureaus melden dat honderden Talibaan-strijders afgelopen nacht in het district Chora in Uruzgan verschillende overheidsgebouwen bezetten, waaronder politiebureaus. Vanochtend trokken de rebellen zich weer terug.

rellen in kabul:pagina 5

    • Menno Steketee