Geen veroordeling zaak Hilvarenbeek

De rechtbank in Breda heeft gisteren de 29-jarige H.R. vrijgesproken van betrokkenheid bij een schietpartij in Hilvarenbeek in 1998. Daarbij kwamen twee Maastrichtse drugsbazen en de broers Frank en Polle Taminiau om het leven. De officier van justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat R. heeft geschoten en evenmin dat hij de schutter(s) heeft geholpen. Op 16 juli 1998 werden de drugsbazen Rinus den Boer en Nico van Golde op landgoed De Blauwe Hoef geliquideerd. De broers Taminiau, die met hun ouders op het landgoed woonden, zouden zijn vermoord omdat zij per ongeluk getuigen waren van de aanslag.

In de auto waarin de vermoorde broers zijn vervoerd, werd een haar van R. gevonden. De officier van justitie noemde dit „een belangrijk bewijsmiddel” .Maar de rechtbank vond dat onvoldoende is gebleken hoe de haar in de auto is terecht is gekomen..

Verdachte R. heeft alle betrokkenheid steeds ontkend. Hij heeft geen antwoord gegeven op de vraag waar hij was op de avond van de moorden. De twee vermoedelijke schutters, B. H. en P. V., beiden uit Den Bosch, zijn inmiddels overleden. H. pleegde in 2003 zelfmoord. V. kwam in 1999 bij een schietpartij om het leven.

De advocaat van de verdachte H. R., B. Welvaart, had de rechtbank om vrijspraak gevraagd. „Het openbaar ministerie heeft in deze zaak duidelijk een tunnelvisie”, aldus de advocaat. De officier van justitie kon gisteren nog niet zeggen of het OM hoger in hoger beroep gaat.