EU: Tamil Tijgers op terreurlijst

De Europese Unie heeft de Tamil Tijgers uit Sri Lanka op de lijst gezet van terroristische organisaties. Dat betekent dat bezittingen en banktegoeden van de Tamil Tijgers in de 25 EU-lidstaten worden bevroren en dat ook geen gelden mogen worden ingezameld en overgemaakt ten behoeve van de gewapende strijd voor onafhankelijkheid in Noord- en Oost-Sri Lanka.

Het besluit de Tamil Tijgers in navolging van de Verenigde Staten te bestempelen tot terreurgroepering werd maandag unaniem genomen op de bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel, en is vandaag officieel van kracht geworden met de formele publicatie ervan. Volgens de EU kan het besluit niet als een verrassing komen. De Tamil Tijgers zijn herhaaldelijk gewaarschuwd af te zien van geweld, maar dat heeft de LTTE (Tamil Tijgers) „systematisch genegeerd”.

Met haar besluit wil de EU de Tamil Tijgers dwingen opnieuw te onderhandelen over vrede. Voor volgende week staan gesprekken op de agenda in Noorwegen. Maar een woordvoerder van de Tamil Tijgers zei vanochtend dat het twijfelachtig is geworden of de organisatie onderhandelaars zal sturen. Dat is volgens hem afhankelijk van de precieze tekst van het EU-besluit, die vanochtend vroeg nog niet bekend was.

Overigens stelt de EU dat het oplaaien van het geweld in Sri Lanka (met meer dan 370 doden sinds april) niet alleen te wijten is aan de Tamil Tijgers. Ook de regering moet een eind maken aan het geweld en het willekeurig doden in de regio’s onder haar controle.