Dodental na aardbeving Java opgelopen tot 5.732

Het aantal doden door de verwoestende aardbeving van zaterdagochtend op het Indonesische eiland Java is opgelopen tot 5.732. Dat heeft het Indonesische ministerie van Sociale Zaken gisteravond verklaard.

Meer dan 3.000 doden vielen in de directe omgeving van de stad Bantul. De stad zelf bleef relatief ongehavend. Over het aantal gewonden lopen de schattingen ver uiteen. De Indonesische regering spreekt van ruim 2.100 gewonden, het VN-kinderfonds Unicef vermoedt dat het werkelijke aantal bijna het tienvoudige is. Volgens het Rode Kruis zijn ruim 200.000 mensen dakloos geworden.

De situatie in de overvolle ziekenhuizen lijkt iets te zijn verbeterd, maar nog steeds liggen lange rijen patiënten in de open lucht te wachten op verzorging. „De pijn van sommige gewonden lijkt ondraaglijk”, zegt een inwoonster van Yogyakarta op de website van de BBC. „Operaties worden op de grond uitgevoerd, waarbij de gewonden op bamboe matjes liggen of op matrassen.”

Het belangrijkste deel van de hulpverlening komt van de internationale gemeenschap, de hulporganisaties van de Verenigde Naties voorop. Volgens president Susilo Bambang Yudhoyono, die sinds zaterdag door de regio trekt, moet alles op alles worden gezet om „zoveel mogelijk levens te redden”. De Verenigde Naties hebben drie veldhospitalen, elk met een capaciteit van honderd bedden, naar Java gezonden. De noodvoorzieningen, inclusief tenten, medische apparatuur en generatoren, moeten deze week nog aankomen.

Soortgelijke hulp komt nu uit alle delen van de wereld aan in de regio ten zuiden van Yogyakarta. Het staatspersbureau Nieuw China meldde gisteren dat een Chinees team van 40 man is geland op het vliegveld van Solo. Behalve medici maken reddingswerkers en seismologen deel uit van de Chinese delegatie. Tegelijkertijd landden gisterochtend op het vliegveld van Yogyakarta twee Amerikaanse legertoestellen met onder andere zware grondverzetmachines aan boord en ook een veldhospitaal. Het vliegveld van Yogyakarta raakte zaterdag beschadigd maar is weer opengesteld voor hulpvluchten en goederenverkeer.

Dat betekent niet dat alle slachtoffers worden bereikt. Regenval en gebrekkige infrastructuur verhinderen transport naar afgelegen gebieden. (AP, Reuters, AFP, BBC)