Computerkraker wordt harder aangepakt

Mensen die opzettelijk een computersysteem binnendringen, riskeren voortaan een jaar gevangenisstraf. Als ze daarbij informatie stelen, komt maximaal vier jaar celstraf in het vizier.

Ook andere misdrijven met computers, zoals de verspreiding van virussen of ernstige vormen van hinder zoals spam, worden bestraft met een jaar cel. Deze voorstellen van minister Donner van Justitie (CDA) zijn gisteren goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Tot nu toe is de indringing in een computer van een ander pas strafbaar als daarbij de beveiliging van een computer wordt gekraakt, een technische ingreep wordt gedaan of een valse identiteit wordt gebruikt.

In de nieuwe regelgeving zijn die vereisten niet meer nodig. Ook de voorbereiding van computercriminaliteit wordt voortaan harder gestraft. (ANP)