Boetes voor 123 bedrijven wegens kartelafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft 123 kabel- en leidingbedrijven en groenondernemingen boetes van in totaal ruim 14 miljoen euro opgelegd wegens kartelafspraken. Dat heeft de karteltoezichthouder vanmorgen bekendgemaakt. Het gaat om 69 kabel- en 54 groenbedrijven.

De beursgenoteerde bedrijven Stork, Imtech, Twentsche Kabel en Heijmans behoren tot de beboete bedrijven. De opgelegde boetes variëren van 1.400 euro tot 2,6 miljoen in de sector kabel- en leidingwerken en van 1.100 tot 356.000 euro in de groenvoorziening.

De kabel- en leidingenleggers hebben tussen 1998 en eind 2001 overleg gevoerd over de inschrijving op aanbestedingen. Via deze kabels en leidingen worden gassen, vloeistoffen en elektriciteit getransporteerd en wordt ook telecommunicatie en de doorgifte van radio- en televisiesignalen verzorgd. Daarnaast plaatsen deze ondernemingen ook water-, gas- en elektriciteitsmeters. Onder groenvoorziening vallen onder meer de aanleg en het onderhoud van groen en het aanbrengen van afrastering en beschoeiing.

De ondernemingen moeten de opgelegde boetes binnen dertien weken betalen. De NMa heeft tijdens haar onderzoek gebruik gemaakt van gegevens die 22 bedrijven hadden aangeleverd in ruil voor een mildere behandeling.

Celstraffen: pagina 19