Boek over Toonder mag niet langer verkocht worden

ROTTERDAM, 31 MEI. Een boek over het leven en de levensfilosofie van Marten Toonder, De Tao van Toonder, moet uit de boekhandel worden gehaald. Dit heeft de rechtbank in Den Haag gisteren bepaald in een kort geding dat door de Stichting Auteursrecht Toonder was aangespannen. Marten Toonder heeft volgens de rechter geen toestemming gegeven voor publicatie van het boek over de schrijver en tekenaar die vorig jaar op 93-jarige leeftijd overleed. Die toestemming, stelde de rechter gisteren, was wel vereist.

Toonder heeft wel aan het boek meegewerkt, maar zou uiteindelijk ontevreden zijn geweest over het resultaat. Uitgeverij Panda spreekt dit tegen; Toonder zou herhaaldelijk zijn tevredenheid hebben geuit. Maar uit een brief uit 2004 aan de auteur van het boek, Frank van Hartingsveld, leidde de rechtbank af dat Toonder geen toestemming heeft gegeven. Behalve het boek moet uitgeverij Panda ook de bijbehorende dvd uit de handel halen. Van het boek zouden inmiddels tweeduizend exemplaren zijn verkocht.