Bij rellen in Kabul vielen twintig doden

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn volgens het ministerie van Gezondheid bij de rellen van eergisteren 20 doden en 160 gewonden gevallen.

De woordvoerder van de coalitietroepen in Afghanistan, kolonel Tom Collins, zei dat vanochtend op een persconferentie van de door de NAVO geleide vredesmacht ISAF en de door de VS geleide coalitietroepen. De Afghaanse autoriteiten en het Amerikaanse leger onderzoeken de toedracht van het geweld van maandag, dat het hevigst was sinds de verdrijving van de Talibaan in 2001.

De rellen braken uit nadat een Amerikaans legervoertuig was ingereden op personenauto’s, waarbij een dode viel en zes mensen gewond raakten. Volgens Collins waren de remmen van de zware legertruck oververhit geraakt, waardoor de bestuurder het voertuig niet meer kon stoppen.

Het Afghaanse parlement nam vanochtend een motie aan waarin vervolging van de voor het ongeluk verantwoordelijke Amerikaanse soldaten wordt geëist.

Na het ongeluk verzamelden zich 300 tot 500 mensen rond de truck, onderdeel van een konvooi. Omstanders schoten op de Amerikanen, zei Collins. Ook Amerikaanse militairen zouden hebben geschoten, „over de hoofden van het publiek”. Ze deden dat uit zelfverdediging. De Amerikaanse officier kon echter niet aangeven of de militairen ook gericht op de omstanders hadden geschoten en wie er begonnen was met schieten.

De vraag of de woedende reactie van de inwoners van Kabul – meer dan 2.000 mensen gingen de straat op – een uiting was van onvrede over het optreden van de Amerikaanse troepen in het algemeen, liet de kolonel onbeantwoord. Wel zei hij verbaasd te zijn dat zo snel zo veel mensen op de been waren. Hij wees relschoppers aan als de verantwoordelijken voor de onlusten. Hij zei dat gewone criminelen misbruik maakten van de situatie.

Opvallend was dat de rellen urenlang aanhielden zonder dat de politie ingreep. Volgens ISAF-generaal Nick Pope was het lastig vast te stellen waar de groepen onruststokers zich bevonden. Ze bewogen zich snel door de verschillende delen van het centrum. ISAF zelf zette geen troepen in om verdere escalatie te voorkomen.

Volgens militaire bronnen is de Afghaanse politie weinig geliefd en wordt zij gewantrouwd. Op hoge politieposten zitten vaak voormalige krijgsheren en criminelen. De politie zou bovendien te zwak en geen eenheid zijn. Pas nadat zij hulp kreeg van het Afghaanse leger, durfde de politie tegen het einde van de middag actie te ondernemen. Veel politieposten waren toen al in vuur opgegaan.

In de provincie Uruzgan, waar de Nederlandse troepen worden gelegerd, hebben Talibaan-strijders afgelopen nacht verschillende politieposten overvallen en de aanwezige agenten verdreven.

    • Philip de Wit