Bezieling en compassie van twee soul-vakbroeders

cd soul Elvis Costello & Allen Toussaint: The River In Reverse Verve Forecast

cd soul

Elvis Costello & Allen Toussaint: The River In Reverse Verve ForecastZanger, pianist, songschrijver, arrangeur en producer Allen Toussaint (68) is een sleutelfiguur van de soul uit New Orleans. Vorig jaar verloor hij na de orkaan Katrina zijn huis en daarmee een schat aan bladmuziek, tapes en muziekinstrumenten. Toen Elvis Costello hem vroeg hoe hij kon helpen, antwoordde Toussaint: „Help me nieuwe muziek maken.” Het resultaat is The River In Reverse, een cd met oude en nieuwe nummers van het gelegenheidsduo. Na Costello’s samenwerking met het Brodsky Quartet, Burt Bacharach en Anne Sofie von Otter is deze combinatie beslist de minst gekunstelde en meest geslaagde, omdat Engelse Elvis de New Orleanssoul door en door kent. Veel songs zouden zo van Costello’s debuut My Aim Is True (1976) afkomstig kunnen zijn, ware het niet dat zijn geknepen voordracht aan diepte wint door scherpe accenten van de Crescent City Horns en Toussaints funky pianospel. De soulveteraan laat zich niet eenvoudig overschaduwen en zingt zijn oorspronkelijk voor Lee Dorsey geschreven Who’s gonna help brother go further met een souplesse van een dertigjarige. Samen maken Costello en Toussaint zich in nieuwe nummers als Broken promise land kwaad over de nasleep van Katrina en de inadequate reactie van de Amerikaanse overheid, met de bezieling en compassie van twee vakbroeders die de soul hoog in het vaandel dragen.Jan VollaardVerve Forecast

Zanger, pianist, songschrijver, arrangeur en producer Allen Toussaint (68) is een sleutelfiguur van de soul uit New Orleans. Vorig jaar verloor hij na de orkaan Katrina zijn huis en daarmee een schat aan bladmuziek, tapes en muziekinstrumenten. Toen Elvis Costello hem vroeg hoe hij kon helpen, antwoordde Toussaint: „Help me nieuwe muziek maken.” Het resultaat is The River In Reverse, een cd met oude en nieuwe nummers van het gelegenheidsduo.

Na Costello’s samenwerking met het Brodsky Quartet, Burt Bacharach en Anne Sofie von Otter is deze combinatie beslist de minst gekunstelde en meest geslaagde, omdat Engelse Elvis de New Orleanssoul door en door kent. Veel songs zouden zo van Costello’s debuut My Aim Is True (1976) afkomstig kunnen zijn, ware het niet dat zijn geknepen voordracht aan diepte wint door scherpe accenten van de Crescent City Horns en Toussaints funky pianospel.

De soulveteraan laat zich niet eenvoudig overschaduwen en zingt zijn oorspronkelijk voor Lee Dorsey geschreven Who’s gonna help brother go further met een souplesse van een dertigjarige. Samen maken Costello en Toussaint zich in nieuwe nummers als Broken promise land kwaad over de nasleep van Katrina en de inadequate reactie van de Amerikaanse overheid, met de bezieling en compassie van twee vakbroeders die de soul hoog in het vaandel dragen.

    • Jan Vollaard