Beursgang luchthavens Parijs

Het Franse staatsbedrijf Aéroports de Paris (ADP), dat de luchthavens rond Parijs exploiteert, gaat op 16 juni naar de beurs. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken in Parijs bekendgemaakt. Vannacht kreeg de staat het groene licht van de Franse Autoriteit Financiële Markten.

Het gaat om een gedeeltelijke privatisering, tussen de 67 en 72 procent van het bedrijf blijft in overheidshanden. Particulieren konden zich vanaf vanmorgen inschrijven, tegen een prijs die per aandeel één euro lager ligt dan voor institutionele beleggers. Ongeveer 10 procent van het verkochte deel zal gereserveerd worden voor het personeel van de luchthavens.

De bandbreedte van het aandeel is bepaald tussen de 42 en 48 euro. ADP zou daarmee tussen de 3,6 en 4,1 miljard euro waard zijn. De verkoop levert tussen de 617 en 800 miljoen euro op. Mede door de uitgifte van nieuwe aandelen moet er nog eens 600 miljoen euro overblijven om de schuldenlast van Aéroports de Paris terug te brengen tot 70 procent van het eigen vermogen. Begin vorig jaar lag deze schuld nog op 150 procent.

ADP exploiteert veertien luchthavens rond Parijs, waaronder de drie grootste: Charles de Gaulle, Orly en Le Bourget. Vorig jaar verwerkten de vliegvelden 78,7 miljoen passagiers, een stijging van 4,4 procent ten opzichte van 2004. De privatisering van ADP is de grootste in Europa sinds 2001.

Het Spaanse Ferrovial is momenteel in de slag om de private Britse luchthavenexploitant BAA (o.a. Heathrow) over te nemen. Het laatste bod van Ferrovial (14,2 miljard euro) zit inmiddels dicht bij de vraagprijs: 14,9 miljard euro.