Bavaria naar rechter om verbod van KNVB op ‘leeuwenhosen’

Bavaria spant een kort geding aan tegen de KNVB. De bierbrouwer beschuldigt de voetbalbond van diefstal nadat supporters afgelopen zaterdag bij de wedstrijd tegen Kameroen hun zogenoemde ‘leeuwenhose’ van Bavaria moesten afstaan. Deze broek, met bierreclame, werd bij de ingang afgepakt omdat Heineken sponsor is van de KNVB.

Bavaria eist nu in een kort geding dat de voetbalbond supporters met de oranje broek met leeuwenstaart morgen ongeschonden doorgang verleent bij de wedstrijd tegen Mexico. „We hebben tientallen reacties gehad. Kinderen stonden huilend hun broek af. Die ging regelrecht de container in. Het was gewoon één menselijk drama”, zegt Peer Swinkels, hoofd marketing van Bavaria. Een woordvoerder van de KNVB noemt de actie kinderachtig. „We hadden ze al gewaarschuwd, want ook bij Nederland tegen Ecuador deelden ze die broeken uit. Twee keer is flauw. Het is natuurlijk geen diefstal, want het gaat echt niet om duur spul. We zien het wel. De KNVB bepaalt zelf wie er op haar feestje komt.”

Bavaria is van plan tevens schadevergoeding te eisen, ter compensatie „van de emotionele schade bij onze klanten”. Volgens de brouwer bestaat er geen verbod om mee te liften met grote evenementen. „Regels van de KNVB verbieden het niet.”

Het is niet voor het eerst dat sponsoren met elkaar in de clinch liggen. Twee jaar geleden, tijdens het EK in Portugal, nam Carlsberg toeters van Heineken in beslag. Heineken komt nu voor de stadions in Duitsland met opvouwbare hoedjes waardoor de naam van de brouwer bij de toegangscontrole onzichtbaar blijft. „Natuurlijk begrijpen wij dat andere bedrijven ook op het Oranje-succes meeliften, maar dit gaat tussen Bavaria en de KNVB. Inderdaad zijn onze hoedjes een knipoog naar de stadionban van twee jaar geleden. Verschil is wel dat wij die hoedjes niet bij het stadion gaan uitdelen.” (NRC)