Albert Heijn koopt groot deel Konmar

Supermarktbedrijven Albert Heijn en Jumbo nemen alle winkels over van concurrent Konmar. Daarmee voltooit het noodlijdende moederconcern Laurus zijn plan om twee van zijn drie onderdelen te verkopen.

Van Laurus resteert alleen Super de Boer. Albert Heijn koopt 23 van de 35 Konmarfilialen. Jumbo, dat 78 supermarkten heeft in vooral het zuiden en midden van Nederland, neemt de overige 12 supers over. Laurus ontvangt voor Konmar in totaal 133 miljoen euro, zo maakte de onderneming vandaag bekend.

Afgelopen maandag werd al bekend dat Laurus zijn keten Edah afstoot naar Sperwer (Plus) en Sligro (Em-Té). Daarvoor krijgt Laurus 221 miljoen euro. Met de opbrengst wil Laurus zijn schulden verminderen.

De vestigingen van Konmar zijn veel groter dan die van Edah. Die grootte past beter bij de formules van Albert Heijn en Jumbo, die nu al een breed assortiment hebben. „Albert Heijn wil graag groeien, dus we zijn heel blij met deze transactie”, zei AH-directeur D. Boer vanochtend. Nog dit jaar hoopt AH de transactie rond te krijgen en de eerste Konmars te hebben omgebouwd.

De kans om in één keer beslag te kunnen leggen op een groot aantal vestigingen komt volgens Jumbo-directeur F. van Eerd zelden voor. „De overgenomen winkels waren voorheen succesvol als Konmar. Wij hopen onze nieuwe klanten nu ook snel kennis te laten maken met de extra voordelen die de Jumbo-formule hen kan bieden.”

De afgelopen jaren nam Jumbo al elf vestigingen van Konmar over. Kort na het debacle in 2001, toen Laurus al zijn winkels wilde ombouwen tot Konmar, toonde Jumbo interesse in ongeveer 45 filialen. Net als de naam Edah verdwijnt met de verkoop door Laurus begin volgend jaar ook de naam Konmar.

Albert Heijn en Jumbo nemen het personeel van Konmar over. De CNV Bedrijvenbond is bezorgd over de werkgelegenheid in de distributiecentra. De bond meent dat één distributiecentrum overbodig kan worden. Het gaat hierbij om 400 werknemers, aldus de bond.

Mededigingsautoriteit Nma moet toestemming geven voor de verkoop van Konmarwinkels aan Albert Heijn. AH heeft een marktaandeel van 26,4 procent, dat na de overname kan stijgen tot ongeveer 27,5 procent.