Afluisteren verdachte journalisten mag

Den Haag. Journalisten zijn niet gevrijwaard van onderzoek door het openbaar ministerie of de inlichtingendienst AIVD als zij verdacht worden van strafbare feiten. Zij hebben wel verschoningsrecht als dat nodig is om hun bronnen te beschermen. Dat schrijft minster Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) in antwoord op Kamervragen over het afluisteren door de AIVD van twee journalisten van De Telegraaf, die worden verdacht van het schenden van staatsgeheimen. Remkes gaf persoonlijk toestemming voor het afluisteren van de twee journalisten, zo blijkt uit zijn beantwoording. Dat is hij verplicht. De journalisten zijn onlangs als verdachten gehoord en hebben volgens Remkes ermee ingestemd hun vingerafdrukken af te staan. Ze publiceerden op basis van uitgelekte rapporten van de inlichtingendienst.