7 redenen om thuis te blijven

Joepie! Eindelijk weer een knokspel. Probeer met je schip vol kanonnen schatten te veroveren. Foto NRC NRC

1 Spel

Pirates!

Ravensburger, adv.prijs 29,95 euro

Eindelijk weer een fijn knokspel. Veel verschijnen er daar niet van. De meeste spelletjes komen uit Duitsland en daar ligt vechten (kennelijk) nog altijd gevoelig. (Het beroemdste niet-knokspel is natuurlijk het populaire Kolonisten van Catan, waar de spanning hoog kan oplopen maar geweld niet in de spelregels staat. Hoe heerlijk zou het zijn toch ook daar eens een lastig dorpje van de kaart te vegen!) Maar nu verscheen dus onlangs Pirates!, van de bekende Duitse spellenmaker Reiner Knizia. De opzet is simpel: je vaart met een piratenschip over zee, vol manschappen en kanonnen. En die kanonnen mogen klinken. Je kunt andere schepen overvallen, of vestingen op eilanden en aan de kust. De vestingen hebben schatten, daar gaat het om. Maar niets weerhoudt je om een andere speler die net buit gehaald heeft, te overvallen. Het spannende van het spel is dat je bij zo’n gevecht maar één keer mag schieten - zoals vroeger op volle zee ook vaak maar één salvo echt lukte. Onderweg mag je maar beperkt wisselen - en soms word je vlak voor de haven verrast door een trager schip met meer kanonnen. Ahoy! (HS)

2 Verkiezing

Mis(s) Verkiezing

Ned.2, 20.30-22.05u.

In deze Mis(s) Verkiezing gaan twaalf vrouwelijke kandidaten met een zichtbare handicap met elkaar de strijd aan. Het is de eerste Mis(s) Verkiezing ter wereld die op televisie te zien zal zijn, meldt de Tros. Tijdens de finale, die vanavond live wordt uitgezonden vanaf de Passenger Terminal in Amsterdam, besluit een deskundige jury samen met de kijkers wie de winnares is. Presentatie: Lucille Werner en Jaap Jongbloed.

3 Opvoeden

De Opvoedpolitie

SBS 6, 20.30-21.25u.

In dit programma schieten de nanny’s van De Opvoedpolitie ouders te hulp die zich geen raad meer weten met hun kroost. Hoofdnanny Lilian, die wordt bijgestaan door haar butler Fraser, schat in welke van de in totaal vier nanny’s het meest geknipt is voor het gezin. In een week tijd moet deze nanny de kinderen in het gareel zien te krijgen en zo het gezinsgeluk terugbrengen. Een nogal pretentieus doel in een week tijd.

4 Popmuziek

Nederpop: met hart en ziel

Ned.1, 16.05-16.35u.

Popmuziek is massacultuur en subcultuur tegelijk. Over dat thema gaat deze achtste aflevering Subcultuur en marketingmachine (1988-2003). De underground voedt de commerciële markt telkens weer met nieuwe ideeën. In de jaren negentig maakt popmuziek een enorme schaalvergroting door en groeit de muziekwereld uit tot een echte industrie met bijbehorende marketingtechnieken. Presentatie: Isabelle Brinkman.

5 Site-seeing

Anagram

www.anagramgenius.com,

www.arrak.fi/ag/index_en.html

Sinds de Da Vinci Code is het maken van anagrammen weer een spannend tijdverdrijf. Van beroemdheden zijn al langer intrigerende anagrammen bekend. Zo blijkt de naam Elvis Aaron Presley een intrigerende volzin op te leveren als ‘Seen alive? Sorry, pal!’ en herbergt de naam Osama Bin Laden een hoop narigheid, zoals ‘is a banal demon’. Op de pagina www.anagramgenius.com is een anagrammenmachine te downloaden. Naam invullen, en met één druk op de knop verschijnt een lijst met gehusselde woorden. Voor Nederlandse resultaten is de Finse (!) website http://www.arrak.fi/ag/index_en.html een aanrader. Zo blijkt in de naam van Rita Verdonk het woord ‘tiran’ verborgen, en Jan Peter Balkenende ‘bekleedt jaren panne’. Voor optimale resultaten (van je eigen naam!) moet je een beetje spelen met het maximaal aantal karakters en woorden. (OvD)

6 schieten

Bellenpistool

Via www.bestel.nl, 9,90 euro

Op een zwoele zomeravond (we blijven hopen) wordt het tijd voor een beetje waterpret in de tuin. Je kunt een waterbalonnengevecht houden, de sproeier aanzetten voor een waterballet of een ouderwetse supersoaker kopen bij de Blokker voor een robbertje schieten. Maar je kunt het dit jaar ook wat subtieler aanpakken. Want laten we eerlijk zijn: de dames gillen wel als ze een koude waterstraal in de nek krijgen, maar eigenlijk is zo’n watergevecht natuurlijk een grote verleidingsdans. Dus bestel eens een bellenpistool, waar je gigantische bubbels in plaats van harde stralen mee naar elkaar spuit. Hij is te koop in een zachtroze en een zwarte variant. Echt hard schieten de bellen niet uit de bubblegun, dus een bellengevecht kun je niet houden. Maar jou en je geliefde honderd keer weerspiegeld zien in glimmende zeepbellen, is ook wat waard. Voor een romantische avond. (JL)

7 Film

Donnie Darko

Canvas, 22.10-0.00u., Richard Kelly, 2001, VS

Southland Tales, Richard Kelly’s tweede film, werd afgelopen week gemengd ontvangen op het Filmfestival van Cannes. Terwijl zijn debuutfilm Donnie Darko al snel een grote cultreputatie opbouwde. ,,How does it feel to have a wacko for a son?” vraagt Donnie Darko aan zijn liefdevolle moeder. ,,It feels wonderful”, antwoordt ze in alle oprechtheid. Donnie is geen gewone adolescent met wat kleine puberprobleempjes. Hij is depressief, schizofreen, heeft een levensgroot konijn als vriend en ziet parallelle werelden. De film zelf reist ook door de tijd. De jaren tachtig worden door de in 1975 geboren Kelly liefdevol geëvoceerd, met verwijzingen naar Back to the Future, E.T. en de doemmuziek van begin jaren tachtig. Deze curieuze vermenging van highschool film, sciencefiction en sitcom over een niet zo doorsnee Amerikaans gezin is uiterst fascinerend. (AW)

    • André Waardenburg
    • Hendrik Spiering
    • Janna Laeven
    • Met van Olga van Ditzhuijzen