www.nrc.nl

De site opent met een artikel naar aanleiding van de verwoestende aardbeving op Java. Die vond plaats terwijl de mensen zaten te wachten op een uitbarsting van de vulkaan Merapi, die daar vlakbij ligt. Bovendien waren er meerdere bevingen vlak na elkaar. Niet alleen Java werd getroffen, maar ook bijvoorbeeld het eiland Tonga, dat 4.000 kilometer oostelijker ligt. Deze samenloop is geen toeval. De aardbevingen vonden plaats in de zogenoemde ‘ring of fire’, en daarin ligt ook de Merapi. De ring markeert de scheidslijnen tussen tektonische platen die drijven op het vloeibare inwendige van de aarde. Zo’n negentig procent van de aardbevingen ter wereld grijpt plaats langs die ring van vuur. Indonesia's Merapi volcano erupts early Wednesday May 17, 2006 as seen from Cangkringan village near Yogyakarta, the capital of Central Java province, Indonesia. Scientists warned that erupting Mount Merapi still posed a deadly threat to villagers living on its lava-scared slopes, even as volcanic activity eased Tuesday. (AP Photo/Ed Wray) Associated Press

Scholierensite. Met een nieuwe weekkrant en van alles over het eindexamen 2006.

De site opent met een artikel naar aanleiding van de verwoestende aardbeving op Java. Die vond plaats terwijl de mensen zaten te wachten op een uitbarsting van de vulkaan Merapi, die daar vlakbij ligt. Bovendien waren er meerdere bevingen vlak na elkaar. Niet alleen Java werd getroffen, maar ook bijvoorbeeld het eiland Tonga, dat 4.000 kilometer oostelijker ligt. Deze samenloop is geen toeval. De aardbevingen vonden plaats in de zogenoemde ‘ring of fire’, en daarin ligt ook de Merapi. De ring markeert de scheidslijnen tussen tektonische platen die drijven op het vloeibare inwendige van de aarde. Zo’n negentig procent van de aardbevingen ter wereld grijpt plaats langs die ring van vuur.

Eindexamen. Op de site kunnen lezers de weblogs volgen van zeven eindexamenkandidaten van het Murmelliusgymnasium in Alkmaar. Ook zijn korte interviews te lezen met deskundigen over de verschillende examens. Wetenschapsredacteur Karel Knip lichtte het eindexamen biologie door en komt tot de conclusie dat al die klachten van kandidaten over dit examen terecht zijn.

Weekkrant. Hierin onder meer:

Kennisemigranten doen hoogopgeleid werk waar Nederlanders hun neus voor ophalen

De missie in Uruzgan dreigt riskanter te worden dan we al wisten

Het Journaal heeft een apart ‘hoekje’ voor jongeren

Afrikaans natuurpark in Ivoorkust bezwijkt onder de oorlog

Historische films op het festival in Cannes

Tips om rijk te worden van miljonairs van onder de 40; de top 50 junior van het tijdschrift Quote

www.nrc.nl/scholieren