Wildiaanse wraak

DVD A Good Woman. Regie Mike Barker Paradiso ***

DVD

A Good Woman. Regie Mike Barker

Paradiso

„Er is maar één ding erger dan als mensen over je praten, en dat is als ze niet over je praten.” En: „Amerika is het enige land dat van barbarij tot decadentie verviel zonder beschaving ertussen.” Of: „Het is absurd om mensen in goed en slecht te verdelen. Mensen zijn ofwel charmant ofwel saai.” A Good Woman is een verrukkelijke verzameling citaten uit het werk van Oscar Wilde (1854-1900). Sommige uit het toneelstuk Lady Windermere’s Fan (1892), waar de film op is gebaseerd, andere overal vandaan. Ze klinken bekend en je snapt meteen waar al die bijdehante Engelse romantische komedieschrijvers hun inspiratie vandaan halen. Maar de voornaamste reden om A Good Woman te gaan zien is natuurlijk Scarlett Johansson in een tussendoorrol.

De Engelse fin de siècle-salon van Wilde is vervangen door de veel schilderachtiger Italiaanse kust van Amalfi anno 1930. Johanssons Meg valt ten prooi aan geroddel en compromitterend gedrag. Met name van haar echtgenoot en de mysterieuze vamp Ms. Erlynne (Helen Hunt). Aan het einde zou je willen dat alles toch niet zo goed op z’n pootjes terecht was gekomen: toen iedereen het nog met iedereen deed, was het leven veel spannender. Maar dat is vast posthume Wildiaanse wraak op deze net iets te weinig charmante en dus net iets te saaie film.

Dana Linssen

    • Dana Linssen