Weer voor wie het wil

Meteo Consult voorspelt het weer met behulp van duizenden weerstations.

Tien dagen vooruitkijken is het absolute maximum.

Reinout van den Born ziet graag een flinke sneeuwbui. Al dertig jaar kijkt de meteoroloog gefascineerd naar boven. Hij herinnert zich een storm in de jaren zeventig, waarbij de bomen over het huis vlogen. „Extreem weer. Daar houd ik van. Bij mooi weer is hier niets te doen. Niemand zit dan op voorspellingen wachten.”

Meteo Consult in Wageningen houdt vierentwintig uur per dag het weer in de gaten. Het weerbedrijf heeft een monopoliepositie op het gebied van de voorspellingen. Het levert verwachtingen aan alles wat maar weer wil. Aan nrc.next, RTL radio, maar ook aan particulieren die een barbecue organiseren. „We voorspellen de kans op een sprinkhanenplaag voor de Verenigde Naties. Aan boeren leveren we gegevens voor oogstverwachtingen en momenteel begeleiden we een Himalaya- expeditie.”

Meteo Consult kan wereldwijd het weer voorspellen op basis van nauwkeurige metingen van de huidige weersomstandigheden, met behulp van duizenden weerstations. In Nederland staan vijftig van dergelijke weerstations. Die metingen worden aangevuld met gegevens van „weeramateurs”. Liefhebbers van weer mailen dagelijks eigen weermetingen.” Vanuit het ‘nu’ kan Van den Born samen met zijn collega’s het weer van morgen berekenen. De kans dat ze er naast zitten, ligt rond de vijf procent. Verder dan een dag vooruit wordt dat meer. Van den Born: „Vijf dagen vooruit kijken doen we zes van de tien keer goed. Maar tien dagen is echt de grens, dat zal ook nooit veranderen. De fouten worden dan zo groot, dat je niet meer van een verwachting kun spreken.”

Hoewel de voorspellingen nooit foutloos zullen worden, is perfectie van groot belang. Soms staan er miljoenen op het spel: „Als er bij een boorplatform olie wordt opgehaald, dan maakt het voor het slagen van de missie veel uit of wij golven van één of acht meter voorspellen.” Soms gaat het om mensenlevens. Meteo Consult begeleidde in 2003 het lichten van de Russische onderzeeër Koersk in stormachtige weersomstandigheden. Van den Born had nachtdienst toen de operatieleider hem belde vanaf het bergingsschip. Van den Born: „Toen ik de meetgegevens doorkreeg, zag ik dat de wind snel zou gaan liggen. De operatie hoefde niet te worden afgeblazen.”

Bijzonder zijn ook gebeurtenissen, vertelt hij, waarbij je iets goed voorspelt, terwijl iedereen denkt dat je er naast zit. Zoals vorig jaar, de sneeuw in maart. „Wij voorspelden twintig graden onder nul. Het klonk belachelijk en we waren de enigen die volhielden. We kregen gelijk. Een record in Marknesse: eenentwintig graden onder nul. Dat is geweldig. Daar heb je het jaren later nog over.”