Uribe herkozen als president Colombia

Bogota. De zittende Colombiaanse president Álvaro Uribe heeft de presidentsverkiezingen zondag gewonnen. De 53-jarige advocaat kreeg al in de eerste stemronde 62 procent van de stemmen. De president dankt zijn populariteit vooral aan zijn harde aanpak van het geweld dat Colombia al meer dan 40 jaar in de greep houdt. Met militaire steun van de Verenigde Staten voerde hij het omstreden Plan Colombia uit, een poging om de cocaïnehandel te bestrijden. Uribe wist ook tienduizenden paramilitairen te ontwapenen in ruil voor amnestie. Ook de linkse oppositiekandidaat Carlos Gaviria was ”zeer tevreden” met het resultaat. Gaviria werd tweede met 22 procent van de stemmen, een record voor de linkse democratische partij in het conservatieve Colombia. Verliezer was de liberale centrumpartij van Horacio Serpa, die amper 12 procent van de stemmen haalde.