‘UPC te laat met HDTV’

Het gaat kabelmaatschappij UPC waarschijnlijk niet lukken om bij aanvang van het WK het high definition tv-pakket (HDTV) te leveren. HDTV geeft haarscherpe beeldkwaliteit in vergelijking met een normaal tv-signaal. Er zijn technische problemen met de benodigde decoders van Philips. Die zijn volgens de UPC klantenservice pas in juli gereed – als het WK bijna achter de rug is. Een woordvoerder van UPC noemt dat „voorbarig”. Www.ervaarhdtv.nl houdt het erop dat de dienst „binnenkort beschikbaar” is.

UPC (2,3 miljoen klanten) kondigde in oktober 2005 aan het WK in HDTV te brengen en andere kabelaars volgden snel. Bij elektronicaketen BCC bestelt 7 à 8 procent van de tv-kopers ook meteen een HDTV-decoder, aldus een woordvoerder: „De decoder kunnen ze later ophalen. Maar aan klanten die UPC hebben, vertellen we dat het waarschijnlijk niet voor het WK beschikbaar is.”

BCC maakt zich minder zorgen over Casema en @home, die voor het weergeven van het HDTV-signaal in zee gingen met fabrikant Samsung. Volgens Casema is Samsungs levering (14.000 decoders tot nu toe) ook aan de krappe kant: „In de laatste dagen voor een WK wil opeens iedereen zo’n ding hebben.”

    • Marc Hijink
    • Jan Libbenga