UPC mist voetbal in HDTV

Het gaat kabelmaatschappij UPC waarschijnlijk niet lukken om bij aanvang van het WK Voetbal het high definition tv-pakket (HDTV) te leveren. HDTV geeft haarscherpe beeldkwaliteit in vergelijking met een normaal tv-signaal. Er zijn echter technische problemen met de benodigde decoders van Philips. Deze kastjes zijn volgens de UPC klantenservice pas in juli gereed – als het WK bijna achter de rug is. Een woordvoerder van UPC noemt dit bericht van de eigen klantenservice „voorbarig”, maar kan niet garanderen dat de HDTV-kastjes op 9 juni werken: „Het zijn complexe apparaten.” Enkele duizenden UPC-klanten – „HDTV-pioniers” – hebben zich ingeschreven op www.ervaarhdtv.nl. Uiterlijk volgende week wil de kabelmaatschappij met een verklaring naar buiten komen.

Philips en UPC sleutelen nog naarstig aan de software. Met name de aansturing van de HDMI-uitgang, een digitale koppeling die kopieerbeveiligd is, levert problemen op. Als die al voor 9 juni opgelost zijn, dan moeten de HDTV-boxen ook nog geïnstalleerd worden door een UPC-monteur. „De decoder zal in ieder geval slechts in kleine aantallen uitgeleverd worden”, zegt de Philips-woordvoerster.

Toen UPC (2,3 miljoen klanten) in oktober 2005 aankondigde het WK Voetbal in HDTV te brengen, volgden Casema, @Home en Multikabel snel. Deze kabelaars gingen in zee met Samsung, dat ook moeite heeft om voor het WK voldoende decoders te leveren. @Home zegt geen problemen te hebben, maar volgens Casema is Samsungs levering (tot nu toe 14.000 decoders voor alle kabelmaatschappijen samen) aan de krappe kant. „In de laatste dagen voor een WK wil opeens iedereen zo’n ding hebben.” Ook de Samsung-decoder heeft nog geen optimaal werkende HDMI-verbinding, zegt Casema. Die tekortkoming valt te omzeilen door de tv op een andere uitgang aan te sluiten.

Voorafgaand aan het WK Voetbal worden verhoudingsgewijs veel nieuwe tv’s verkocht, met name platte schermen die geschikt zijn voor HD-weergave. Bij elektronicaketen BCC bestelt 7 à 8 procent van de tv-kopers ook meteen een HDTV-decoder, aldus een woordvoerder.

    • Marc Hijink
    • Jan Libbenga