Unieke `black smoker` ontdekt

Rotterdam, 30 mei. Onderzoekers hebben in de Atlantische Oceaan bij de evenaar een `black smoker` ontdekt die zich in superkritisch water bevindt (water waarin het verschil tussen de fasen gas en vloeistof is weggevallen). Expeditieleider Andrea Koschinsky van International University Bremen heeft dit bekend gemaakt. `Black smokers` zijn onderzeese heetwaterbronnen die in min of meer vulkanische omgeving ontstaan, vaak rijk zijn aan zwavelverbindingen en in contact met het omringende zeewater een troebel neerslag vormen: de zwarte rook. De nieuwe bron blijkt volgens metingen van een diepzeerobotje een temperatuur van 407 °C te hebben. Onder die condities is water superkritisch. Rond andere black smokers, die pas sinds 1977 bekend zijn, is een veelheid van onbekende, zeer exotische bacteriën en hogere organismen aangetroffen (www.iu-bremen.de).