U kunt nu overstappen

In Europa is de discussie weer eens opgelaaid over het nut van een dubbele thuisbasis van het Europarlement. Dat heeft, op een week per maand na, als vaste standplaats Brussel. Voor de maandelijkse plenaire vergadering verhuist het eurocircus van ruim 700 parlementariërs plus gevolg van de Belgische hoofdstad naar Straatsburg – en terug. Kosten: 200 miljoen euro per jaar. Enkele europarlementariërs hebben een actie opgezet om aan deze, in hun ogen, verkwisting een einde te maken.

Een dergelijk debat zouden aandeelhouders van Fortis morgen ook kunnen voeren. Dan houdt de bankverzekeraar zijn twee jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen. Beleggers die álles willen horen moeten zich in bochten wringen.

’s Ochtends om kwart over negen begint de vergadering in Brussel. De zeven agendapunten zullen met enige spoed moeten worden behandeld, want om drie uur ’s middags start de tweede vergadering in Utrecht.

Bestuurders en commissarissen overbruggen de 175 kilometer per helikopter. Maar beleggers die beide sessies willen meemaken moeten uiterlijk de trein van tien voor twaalf nemen, of bidden voor geen files.

Het is te hopen dat de aandeelhouder, eenmaal aangekomen, nog wat te doen heeft. In theorie is het mogelijk dat tijdens de ochtendsessie in Brussel voorstellen zijn aangenomen of verworpen, die ’s middags in Utrecht niet meer terug te draaien zijn. Wat nu als de Belgen het bestuur wegstemmen?

De dubbele vergadering van Fortis heeft te maken met de twee moedermaatschappijen: een Belgische SA/NV en een Nederlandse NV. Hoewel het bedrijf maar één soort aandeel op de markt heeft, genoteerd in Brussel en Amsterdam, hebben de beleggers de vrije keuze in welk land zij dividend krijgen uitgekeerd. Nederland en België hebben op dit punt een verschillend fiscaal regime.

Los daarvan is de vraag actueel hoe Hollands het bedrijf nog is dat in 1990 werd gevormd door de fusie van het Nederlandse Amev/VSB en de Belgische AG Groep. Het oorspronkelijke streven van een gelijkwaardige verdeling van bestuursposten is al enige tijd verlaten. Sinds vorig najaar van telt de raad van bestuur nog maar één Nederlander. Tegenover zeven Belgen. In de raad van commissarissen zitten drie Nederlanders naast vijf Belgen (en zes anderen).

Voor Hollandse chauvinisten is er morgen een lichtpuntje. Als de aandeelhouders ermee instemmen zal de topvrouw van de beurs van Londen, Clara Furse, toetreden tot de raad van commissarissen. Zij is Britse, maar heeft Nederlandse ouders.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen