Transavia: mogelijk zaak tegen Schiphol

Luchtvaartmaatschappij Transavia dreigt met juridische stappen tegen Schiphol wegens ‘concurrentievervalsing’. Transavia wil net als de andere prijsvechters 20 procent korting op de tarieven. „We zijn pissed off”, zei bestuursvoorzitter Onno van den Brink vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers van zijn bedrijf. „Gesprekken met Schiphol hebben niets opgeleverd. Voor hen is het dossier gesloten, maar voor ons niet en daarom moeten we andere maatregelen nemen.”

Schiphol opende vorig jaar een nieuwe H-pier, die specifiek is bestemd voor goedkope luchtvaartmaatschappijen. Ongeveer 15 prijsvechters maken gebruik van deze pier. De afhandeling op de pier is eenvoudiger, zo zijn er geen slurven bij de toegang tot de vliegtuigen. Maar de H-pier is veel te klein om ook Transavia, na KLM de grootste vervoerder op Schiphol, te accommoderen. De luchthaven weigert om voor Transavia dezelfde versimpelde en goedkopere afhandeling bij andere pieren door te voeren. Volgens Van den Brink kost dit zijn onderneming 2 miljoen euro extra op jaarbasis. „En intussen krijgen onze grote concurrenten zoals Easyjet wel de lagere tarieven.”

De jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2005-2006 die Transavia vandaag publiceerde – twee weken na de cijfers van moederbedrijf Air France-KLM – lieten een omzetstijging met 15 procent zien tot 597 miljoen euro. De omzet is hoger dan ooit en ook het aantal passagiers was met 4,8 miljoen een record. Maar de nettowinst daalde van 14 miljoen naar 11 miljoen euro. Van den Brink wijt de daling aan de sterk gestegen kosten van met name brandstof waar Transavia last van had.