Trakteren

Eerst krijg je een mooie hoed van de juf en word je toegezongen door de klas. Dan vorm je met de andere kinderen een lange slinger en ga je zingend alle klassen door: ‘Ei ei ei en we zijn zo blij, want Tijn is jarig en dat feest vieren wij, ei ei.’ Daarna mag je trakteren.

Mijn zoon is vrijdag jarig en begon zich eind maart alvast te verheugen. De gewenste hoed is reeds lang besteld en ook de vrienden die zijn linker- en rechterhand mogen vasthouden tijdens het ei-ei-lied zijn geselecteerd. Maar over de traktatie wordt nog ernstig getwijfeld. De meest recente peiling wijst richting cakejes.

Cakejes zijn lekker en leuk om te maken. Meel, suiker en boter afwegen, eieren breken, op het knopje van de keukenmachine drukken. Mama vragen of ze de oven aandoet en beslag in papieren vormpjes scheppen.

Het allerleukste is het versieren. Eerst smeer ik een dikke laag poedersuikerglazuur op elk cakeje en daarna strooi ik er gekleurde muisjes op, of M&M’s, of hagelslag, of tumtummetjes. Of allemaal tegelijk.

voor 30 kinderen heb je nodig:

350 g roomboter

350 g fijne tafelsuiker

7 eieren

350 g zelfrijzend bakmeel

1 dl melk

500 g poedersuiker

versiering: taartversiering, tumtum, jellybeans, M&M’s, dropstaafjes, alles mag uit de kast

extra nodig: 60 papieren cakevormpjes

Verwarm voordat je begint de oven op 200 graden Celsius. Leg steeds twee papieren vormpjes in elkaar en zet deze naast elkaar op een bakblik. Als je maar 1 papiertje gebruikt loopt het beslag eruit als ze in de oven staan.

Snijd de boter in stukjes en doe deze in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de suiker, het bakmeel, een mespuntje zout, de eieren en de melk toe en mix alles door elkaar tot een glad beslag. Heb je geen keukenmachine? Mix eerst de boter en suiker romig met een handmixer, voeg één voor één de eieren toe en schep er daarna het meel en de melk door.

Vul de cakevormpjes tot de helft met het beslag en bak de cakejes 15 - 20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Roer 3 – 5 eetlepels water door de poedersuiker tot je dik glazuur hebt. Schep steeds een theelepel glazuur op een cakeje.

Doop een mes in warm water en strijk hiermee het glazuur over het cakeje. Versier de cakejes en laat het glazuur hard worden.

Van zelfgemaakte vanillesuiker worden de cakejes nog lekkerder: zet een opengesneden vanillestokje in een pot suiker en na een week of twee is het klaar voor gebruik.

‘Mam, ...’

‘Ja, Tijn?’

‘Toen ik vijf werd heb ik ook al cakejes getrakteerd. Zullen we nu toch maar iets anders doen?’

Heb jij leuke ideeën voor ? En heb je een goed recept voor een ? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil