Televisie Film van de dag

Last Embrace. Geheim agent Harry Hannan (Roy Scheider, ‘Jaws’) verliest bij een opdracht zijn vrouw en raakt zo overmand door verdriet dat hij in een inrichting opgenomen wordt. Als hij weer vrijgelaten wordt, blijkt dat zijn rouw nog niet voorbij is en dat hij er zelfs een symptoom bij gekregen heeft: verregaande paranoia. Niet alleen zit zijn voormalig werkgever achter hem aan, denkt hij, ook ontvangt hij een in Hebreeuws opgesteld dreigbriefje. Of zijn het wanen van een neuroot? Jonathan Demme’s ‘Last Embrace’ zit vol verwijzingen naar Hitchcock-films, en is zeer te genieten als spannende thriller waarin schijnbaar onverenigbare plotelementen uiteindelijk toch bij elkaar komen. Een letterlijk oorverdovende actiescène vindt plaats in een klokkentoren en de climax van de film speelt zich af bij de Niagara-waterval. Let op een jonge Christopher Walken aan het begin van de film. (Jonathan Demme, 1979, VS), BBC 1, 1.20-2.55u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg