Telecombedrijf Versatel schrapt 200 voltijdsbanen

Telecombedrijf Versatel schrapt 200 voltijdsbanen in Nederland en België. Dat heeft het bedrijf, dat sinds vorig jaar voor 80 procent in handen is van het Zweedse Tele 2, gisteren bekendgemaakt.

De banenreductie is onderdeel van een reorganisatie die moet leiden tot lagere kosten. Versatel zegt de afvloeiing van personeel zo veel mogelijk via natuurlijk verloop te willen bereiken, maar noemt gedwongen ontslagen „waarschijnlijk onvermijdelijk”.

Versatel trekt eenmalig 6 miljoen euro uit voor de reorganisatie, die moet leiden tot een jaarlijkse besparing van zo’n 8 miljoen euro. In totaal werken er circa 1.100 mensen bij Versatel. Moederbedrijf Tele 2 heeft bij elkaar 3.900 werknemers.

Versatel moet onder meer kosten besparen om zijn balans te versterken. Het bedrijf had op 31 maart nog 77 miljoen euro in kas, tegen 260 miljoen euro een jaar eerder. De dure aankoop van de uitzendrechten van het eredivisievoetbal heeft de kaspositie aangetast. Ook was het bedrijf veel geld kwijt aan de investeringen in een nieuw netwerk.

Het telecombedrijf leed in de eerste drie maanden van dit jaar een verlies van 23 miljoen euro. De omzet bedroeg 103 miljoen.

Versatel publiceert nog steeds eigen cijfers, en heeft ook nog altijd een beursnotering in Amsterdam, omdat Tele 2 er tot nu toe niet in geslaagd is alle aandelen van Versatel over te nemen. Een groep minderheidsaandeelhouders blijft zich verzetten tegen de overname door Tele 2.